Idete li na izbore, potražite računovođu

Kandidati će morati voditi posebne bankovne račune za financiranje predizbornih aktivnosti (M. ANGELINI/arhiva)
Kandidati će morati voditi posebne bankovne račune za financiranje predizbornih aktivnosti (M. ANGELINI/arhiva)

Političari će na svibanjske lokalne izbore izaći po novim pravilima. Po odredbama izmijenjenog Zakona o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe, morat će voditi precizno i svima dostupno računovodstvo potrošenih sredstava, paziti da ne potroše više novca nego što zakon propisuje te jasno pokazati tko su im donatori.

Političke stranke, neovisne liste, kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike općina morat će voditi posebne bankovne račune na kojima će prikupljati novac i plaćati oglasni prostor u medijima, odnosno iz kojih će financirati predizborne aktivnosti. Novac na tim računima - po nekim najavama, bit će ih desetak tisuća - kandidati neće smjeti privatno trošiti. Banke su, predviđa novi zakon, dužne izvijestiti Državno izborno povjerenstvo o računima otvorenim za financiranje izborne propagande, a oni će se pak zatvoriti najkasnije šest mjeseci nakon dana izbora.

Svibanjski lokalni izbori bit će prvi test primjene novog zakona o financiranju stranaka i izbora, no već sada je jasno da će kandidati, uz dobre PR savjetnike, trebati imati i kvalitetne i upućene računovođe koji će im transparentno voditi izborni troškovnik.

"Držim da je ovo najbolji zakon koji se odnosi na financiranje izbora i političkih stranaka do sada", napominje Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba može u izbornoj utrci na oglase, reklame i jumbo plakate potrošiti do milijun kuna, a oni za župana, gradonačelnike velikih gradova i gradova koji su sjedišta županija mogu utrošiti do 600 tisuća kuna.

Gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave koje imaju više od deset tisuća stanovnika mogu potrošiti do 250 tisuća kuna, dok oni između deset i tri tisuće stanovnika smiju na izbornom računu skupiti sto tisuća kuna. U općinama s manje od tri tisuće stanovnika dopušteno je u izborima za načelnika potrošiti do 50 tisuća kuna.

Znači, Valter Flego, Damir Kajin, Plinio Cuccurin i(li) drugi mogući kandidati u Istarskoj županiji moći će potrošiti do 600 tisuća kuna za ostvarivanje županskih ambicija, budući gradonačelnik Pazina isto toliko, dok će se ostali takmaci zadovoljiti skromnijim izbornim proračunom. (piše D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter