Identitet srpske zajednice bogatstvo je Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovao je danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" te poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj dio "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo bogatstvo.

"Kad prošećete gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prolistate stranice povijesti, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspjehu", rekao je Josipović dodavši da je u povijesti tih odnosa bilo i neuspjeha, a najveći je bio rat.

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno vidjeti koji su bili uzroci, posljedice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je.

Josipović je izrazio uvjerenost u to da svatko od nas ima više identiteta, a mudrost zajednice je, istaknuo je, da prepozna da su različite identiteti nacionalnosti, vjeroispovijesti, bogatstvo društva.

Pametno društvo i politika to će iskoristiti kao prednost, a uskogrudna, slijepa politika za konfrontacije, sukobe, stvaranje napetosti i tenzija koje društvu ne čine dobro, upozorio je.

Smatra kako danas u hrvatskome društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uvjeren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" jer vjeruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuje jedni druge i znaju da trebaju surađivati.

Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj, Josipović vidi u formuli - integracija, ne asimilacija.

Pod integracijom misli na pravo zajednice da gradi svoje kulturne i znanstvene institucije te političke stranke, ali drži da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u općim institucijama hrvatskog društva. "Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

Izrazio je nadu da će sve veći dio Srba, posebice mladih, biti aktivan u općim institucijama hrvatskog društva opisavši to kao "dvostruki kolosijek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Osvrnuo se i na odnose s Republikom Srbijom kazavši kako postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju te izrazio uvjerenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za rješevanje problema.

Činjenicu da je Hrvatska članica EU trebamo iskoristiti na dobrobit cijelog društva, uključujući manjinske zajednice, ali i kao mehanizam da cijelu regiju trajno učinimo zonom mira, suradnje i prijateljstva, a to nije moguće bez otvorenog razgovora i rješavanja otvorenih pitanja, poručio je.

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, "Privrednik" obilježava 116. godinu od osnivanja i 20. godinu od obnove rada. Okuplja i stipendira nadarene učenike i studente, posebno vodeći brigu o onim slabijih materijalnih mogućnosti koji potječu s povratničkih i ratom devastiranih područja Hrvatske, a predsjednik Josipović čestitao im je na vrijednom i dobrom poslu koji rade.

U sklopu kongresa kroz svoje fondove "Vladimir Matijević" i "Ivan Vujnović" društvo je uručilo stipendije za 11 učenika i 13 studenata, a nazočne je pozdravio predsjednik Društva Nikola Lunić.

Kao izaslanik predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, nazočnima se obratio i zastupnik Miodrag Linte kazavši kako predstavnici srpske omladine u Hrvatskoj svojim djelovanjem šalju tri poruke - da se ne žele odreći svog srpskog nacionalnog identiteta, da ne prihvaćaju politiku i sintagme da su 'Srbi kolektivni krivci i remetilački faktor' nego upravo suprotno, faktor mira, sigurnosti, razumijevanja i međusobnog poštovanja te da se žele boriti za ista pravo kao i ostali građani Hrvatske. Založio se za rješavanje svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. "Srbija i Hrvatska moraju biti ono što su Njemačka i Francuska u Europi", rekao je.

U svom govoru izrazio žaljenje što je hrvatska granična policija jučer na graničnom prijelazu Bajakovo srbijansku delegaciju, u službenom automobilu vlade i s diplomatskim putovnicama, zadržala 50 minuta.

"Tek nakon intervencije generalnog konzula RS u Vukovaru Živorada Simića mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vrijeme je nekoliko automobila sa srbijanskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put oprema Zagrebu", rekao je Linte koji smatra da to "nije dobra poruka".

Okupljene su pozdravili i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u Regiji srbijanske skupštine Aleksandar Čotrić te, kao izaslanik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, potpredsjednik SNV-a Milan Janković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter