Idemo prema novoj viziji turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Damir Bajs i ravnateljica zagrebackog Instituta za turizam Sanda Corak u subotu su u poreckoj Villi Polesini potpisali ugovor za izradu prve strategije razvoja hrvatskog turizma.

Ona ce se odnositi na razdoblje do 2020. i bit ce usmjerena na stvaranje razvojne vizije turizma temeljene na principima održivog razvoja i u skladu s kvalitetom resursa kojima Hrvatska raspolaže te na snažnijem razvoju kontinentalnog turizma. Strategija ce definirati što se od turizma u Hrvatskoj želi i može ocekivati u tom razdoblju, kljucne razvojne projekte te aktivnosti koje bi trebala provesti tijela državne uprave na svim razinama.

- Hrvatska u ovom trenutku zna kuda ide - prema novoj viziji turizma koja mora biti temeljena na kvaliteti. Radi se o viziji koja mora imati kljucne projekte koji ce je podržati, radi se o viziji koja mora uci u europske planove, Europa ovog trenutka ide prema mjerama potpore svom turizmu i mi se uklapamo u njihove ciljeve, ali moramo zadržati svoju neovisnost, moramo biti drugaciji, rekao je Bajs nakon potpisivanja. Kako je dodao, strategija je temelj za povlacenje sredstava iz EU-a koja godišnje za turizam iznose oko milijardu i dvjesto milijuna kuna.

Rok od godinu dana


Dr. sc. Siniša Horak, voditelj projekta izrade strategije, rekao je da ce on i njegov tim u sljedecih godinu i pol dana imati zadatak izraditi strategiju koja je "jedan od najsloženijih projekta u turizmu koji smo ikada imali u Hrvatskoj", te dodao kako ce se pri njegovoj izradi konzultirati s javnim i privatnim sektorom.

- Do sada se hrvatski turizam mogao opisati onom poznatom recenicom "ako ne znaš kuda ideš, svaki put ti je dobar". U prošlosti je bilo dosta traženja u hrvatskom turizmu, ali ipak možemo reci da je u zadnjih petnaest godina jako puno napravljeno na tom planu. Ova strategija ima cilj da nam pokaže kojim putem trebamo ici da ostvarimo ono što želimo. Rijec je o izuzetno zahtjevnom projektu ciji samo projektni zadatak ima 50 stranica, rekao je Horak.

Bajs je istaknuo kako im je želja bila ovaj ugovor potpisati u županiji koja ostvaruje ukupno 40 posto turistickog prometa u Hrvatskoj te naglasio kako ce on obvezati ovu i sve buduce Vlade na njegovo poštivanje. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter