Idejno rješenje navodnjavanja Pazinštine

Vodu na pazinskim poljima koristit će poljoprivrednici (A. DAGOSTIN)
Vodu na pazinskim poljima koristit će poljoprivrednici (A. DAGOSTIN)

Radna verzija idejnog rješenja odvodnje i navodnjavanja Pazinštine (središnje Istre) koju zajednički izrađuje riječka podružnica tvrtke IGH d.d. i Agronomski fakultet iz Zagreba predstavljena je jučer u pazinskoj gradskoj vijećnici.

Izrada idejnog rješenja stoji 998 tisuća kuna pri čemu Hrvatske vode plaćaju polovicu, četvrtinu plaća Istarska županija, a jedinice lokalne samouprave središnje Istre preostalih četvrtinu ovisno o omjeru obuhvaćene površine za navodnjavanje. Od županijskim planom zamišljenih 7.164 hektara poljoprivrednog zemljišta sada se planira obuhvatiti 5.944 hektara, kazala je projektantica IGH-a Lucija Blažević.

Pritom se 2.190 hektara odnosi na područje grada Pazina, 937 hektara na općinu Tinjan, 909 Karojbu, 676 Gračišće, 503 Motovun, 322 Lupoglav, 310 Cerovlje, a 98 hektara na Sveti Petar u Šumi. Stjepan Husnjak iz Zavoda za pedologiju kazao je da je 72 posto tla vrlo pogodno za melioraciju, dok je Milan Pospišil iz Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja ustvrdio da se najveća korist od navodnjavanja očekuje u proizvodnji povrća čiji bi se prinos mogao povećati za 30 posto.

Idejnim se rješenjem predviđaju dvije varijante sustava navodnjavanja pri čemu jedna inačica preferira veći broj mini-akumulacija, a druga veće akumulacije i sustav cjevovoda. U iduća bi se dva mjeseca još trebali definirati troškovi izgradnje, dimenzije sustava te kriterij za odabir izvođača.  U svakom slučaju prednost je dana Novačanskoj vali, pa pilot-projekt predviđa izgradnju mini-akumulacije pokraj Cerovlja, dok bi se u drugoj fazi gradila akumulacija na području Rakova potoka volumena 5,8 milijuna kubičnih metara te 16.300 metara cjevovoda. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter