Idealno povrce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tikvice potjecu iz Meksika, a ljudi ih konzumiraju vec 10.000 godina. Ukusne su, imaju mekanu koru i kremasto, socno bijelo «meso», pa nije ni cudno što predstavljaju idealnu ljetnu namirnicu. Iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, najukusnije su u sezoni, odnosno od svibnja do srpnja. Evo i jednog savjeta - prilikom kupovine tikvica, birajte plodove koji su teški, blistavi, i nisu smrežurani. Uvijek kupujte tikvice srednje velicine ili one manjih dimenzija, jer imaju najbolji okus. Takoder, tikvice treba brižno cuvati, cak i mala oštecenja mogu ubrzati propadanje. Prije spremanja u hladnjak nije ih potrebno prati, a u hladnjaku mogu ostati do sedam dana. Tikvice se mogu spremiti i u zamrzivac, a prije zamrzavanja preporucljivo ih je izrezati na ploške i blanširati dvije minute. nadamo se da ne moramo spominjati koliko se sve jednostavnih i zdravih jela može pripremiti od ovog ukusnog povrca.Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilicno je impresivan, jer ovo je povrce izvanredan izvor mangana i vitamina C, te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.
Mnogi od spomenutih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava. Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srcanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprecavaju oksidaciju kolesterola te posljedicno smanjuju rizik za aterosklerozu.Folna kiselina sudjeluje u regulaciji razine homocisteina, dok prehrambena vlakna utjecu na smanjenje povišene razine kolesterola.
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sustava. Visok unos prehrambenih vlakana potice pražnjenje crijeva, a samim time i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karotenpružaju zaštitu stanicama crijeva od spojeva koji su potencijalni karcinogeni.Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protuupalno djelovanje što ih cini blagotvornima kod stanja koje karakterizira upalni proces, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.Ekstrakt dobiven iz tikvice, pokazao se balgotvoran i u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaca muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje.Cuvajte tikvice od oštecenja, cak i mala oštecenja mogu ubrzati propadanje. Prije spremanja u hladnjak nije ih potrebno prati, a u hladnjaku mogu ostati do sedam dana. Tikvice se mogu spremiti i u zamrzivac, a prije zamrzavanja preporucljivo ih je izrezati na ploške i blanširati dvije minute.


Podijeli: Facebook Twiter