Idealno letenje istarskim nebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvoreno slovensko državno prvenstvo u preciznom slijetanju paraglajderom, popularna "pika tekma" ili tocka natjecanje, koje su buzetski Klub slobodnog letenja "Tici" i slovenski klub "Krokar" iz Železniki zajednickim naporima prvi put organizirali u Buzetu, tijekom vikenda je okupilo trideset i pet pilota iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Kosova.

U potrazi za povoljnim zimskim terenima, buduci su njihovi vecinom pod snijegom, letaci iz "dežele" stigli su do istarskog sjevera gdje ih je za vikend docekao pravi proljetni ugodaj.

- Sjever Istre fenomenalna je destinacija za paraglajding, zato smo se i odlucili slovensko državno prvenstvo ove godine organizirati u Buzetu. Slovenski piloti i inace puno lete nad hrvatskim dijelom Istre pa je to bila logicna odluka. Preko zime naši su tereni pod snijegom, tako da se selimo u južne krajeve. Cesto letimo nad Novom Goricom, a drugo naše najbolje odredište je Buzet gdje zimi nastojimo izboriti svoj put pod oblake, rekao nam je Gašpar Prevc iz "Krokara".

Mladi Slovenac s petnaestogodišnjim iskustvom u slobodnom letenju kaže kako su sjevernoistarski tereni idealni preko zime i proljeca uopce, jer je puno sunca, letackih dana i dobrih termalnih uvjeta. Primamljivi su ne samo letacima iz Slovenije vec i Europe, cija brdsko-planinska podrucja zimi znaju biti pod snijegom i ne omogucavaju takvo letenje.

Sudionici slovenskog državnog prvenstva polijetali su s Raspadalice na obroncima Cicarije, smještene na oko 550 metara nadmorske visine i slijetali cetiristotinjak metara niže kod Svetog Martina.

- Cilj je sletjeti što bliže crnoj tocki, elektronskoj nuli koja ima otprilike tri centimetara u promjeru, rekao je sudac Uglješa Jondžic iz Srbije, uz kojeg su u sastavu internacionalnog sudackog tima bili i Slovenac Tone Vugrinšek te domaca uzdanica, Buzecanka Nikolina Koncarevic.

Medu prvima se, u prvoj od šest planiranih serija u preciznom slijetanju, u Sveti Martin paraglajderom spustio David Sluga iz Laškog, oduševljen letackim terenima na sjeveru Istre.

- Teren je odlican, sve je super. Pravi je proljetni dan, vrijeme je idealno za letenje i slijetanje, zadovoljno nam je rekao ovaj iskusan letac i clan slovenske reprezentacije. (G. CALIC ŠVERKO)

Buzet centar ekstremnih sportova
Osim otvorenog slovenskog državnog prvenstva u preciznom slijetanju, u subotu je zapocela i cetverodnevna hrvatsko-slovenska zimska liga u preletima koja je okupila 70-ak letaca iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Španjolske, Ceške, Litve. Pribroje li se i clanovi ekipa, u Buzetu je zahvaljujuci letackim natjecanjima boravilo oko 130 poklonika ekstremnih sportova koji su bili smješteni u hotelu Fontana. Organizacijom ovakvih natjecanja doprinosi se turistickoj promidžbi letackih mogucnosti kao i samog paraglajdinga u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter