Ide se u izradu Strategije razvoja turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od dosadnijih sjednica Općinskog vijeća Gračišća, održana preksinoć u zgradi Špital, dala je do znanja da se u ovom mandatu Vijeća vjerojatno neće voditi "politički rat" između opozicije (SDP-HNS i Zeleni) i pozicije (IDS) što je bila česta slika gračaške vijećnice proteklih godina. Naime, sve su odluke donesene jednoglasno, a vijećničkih pitanja praktički nije ni bilo.

Rast prihoda, pad realizacije

No, počnimo od najvažnijeg: općinskog vijećnika Marijana Milotića (SDP-HNS), koji je mandat stavio u mirovanje zbog osobnih razloga, zamijenila je vijećnica Larisa Dremelj Vlašić koja je položila prisegu zajedno s vijećnikom Antoniom Putinjom (IDS) koji je izostao na posljednjem zasjedanju. Upravo je Putinja zatim izabran za potpredsjednika Općinskog vijeća. Podsjetimo, za predsjednika je izabran Marijan Brozan (IDS) kojem je to već šesti mandat, a za potpredsjednika iz tabora oporbe Ivan Vojsković (SDP-HNS).

Izglasani su i članovi općinskih radnih tijela. Predsjednica Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost bit će Nensi Fonović Rade, a članovi Marijan Brozan i Kazimir Zović, predsjednica Odbora za kulturu Irma Šuran, a članovi Đeni Aničić i Larisa Dremelj Vlašić, predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Antonio Putinja, a članovi Vedran Putinja i Rosana Sergo, te predsjednik Odbora za poljoprivredu Damir Baćac, a članovi Srećko Aničić i Matej Bažon.

Vijećnici su prihvatili godišnji financijski izvještaj općinske tvrtke Gračišće, rasporedili si sredstva za rad političkih stranaka u Vijeću te prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. U prvoj polovici ove godine ostvareno je 2,32 milijuna kuna prihoda što je za šest posto više nego lani u istom razdoblju. No, izvršenje u odnosu na godišnji plan za 2017. godinu iznosi tek 19 posto, a tome su razlog planirani kapitalni objekti koji će se eventualno realizirati u drugoj polovici godine. Ukupno zaduženje općine posljednjeg dana lipnja iznosilo je 1,14 milijuna kuna.

Strategija razvoja turizma

S obzirom da je čitava starogradska jezgra Gračišća proglašena kulturnim dobrom, vlasnica nekretnina (k.č. 103/1, 103/4 i 1298/1) koje se nalaze preko puta mjesnog dječjeg vrtića, a unutar te zone, ponudila je za 50 tisuća eura prvokup Županiji, državi, a sada i Općini što su vijećnici odbili. Donesena je odluka o izradi Strategije razvoja turizma na području općine Gračišće za razdoblje 2018.-2023., čija se izrada planira financirati putem europskih fondova.

Strategija je važna zbog prijavljivanja kapitalnih projekata na europske fondove, a planirani su druga faza popločenja i obnove starogradske jezgre, uređenje Centra za posjetitelje, sanacija sakralnih objekata, uređenje jame Bregi, osmišljavanje tematske staze i nabava turističkog vlakića, brendiranje Gračišća kao mjesta za vjenčanja, uređenje Muzeja vina i edukacija iznajmljivača i lokalnih stanovnika. Općinski načelnik Ivan Mijandrušić najavio je da bi do kraja srpnja morali započeti građevinski radovi u Katininoj kući koja bi se do konca studenog trebala prenamijeniti u Centar za posjetitelje s izložbenim prostorom o lokalnom vinogradarstvu i vinarstvu. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter