Ida Prester je pogriješila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je kao vanjskog suradnika odredbe Etickog kodeksa HRT-a zapravo i ne bi trebale «kaciti», Eticko povjerenstvo HRT-a bavilo se «slucajem» Ide Prester i to na osnovu prijave v.d. glavnog urednika Informativnog programa Renata Kunica.

Povjerenstvo je u petak saslušalo i Idu Prester i Velimira ?uretica, urednika emisije «Hrvatska uživo» koji je s Prester raskinuo suradnju jer se na jednom našem portalu usudila spomenuti analni seks. ?uretic je ocijenio da takav izricaj nije primjeren djelatniku Informativnog programa i da je njime nanesena šteta HTV-u.

Eticko povjerenstvo je pak, kako saznajemo, nakon saslušanja aktera ocijenilo da je Ida Prester prekršila Eticki kodeks HRT-a, ali ne zbog ucinjene štete i izrecenog, vec zbog toga što nije obavijestila nadredenog urednika o svom istupanju u medijima.

Zanimljivo je i to da clanstvo Povjerenstva smatra kako bi bilo licemjerno presudivati je li samo Ida Prester nanijela štetu HRT-u svojim izjavama, dok neki drugi prolaze nesankcionirani. Koji to drugi, ne objašnjava se. A kad vec nije bilo hrabrosti presuditi tko je tu nanio štetu HRT-u i zašto, Povjerenstvo kao olakotnu okolnost navodi to što mnogi, pogotovo vanjski suradnici, ne znaju za postojanje Etickog kodeksa i njegovih odredbi.

Stoga Povjerenstvo nije ulazilo u ispravnost odluke Velimira ?uretica, makar smatraju da ju je donio u skladu sa svojim ovlastima i u cilju uvodenja reda. Ali je zato iskorištena prigoda da se pozove sve djelatnike HRT-a da poštuju Eticki kodeks pri medijskim istupima, baš kao i Ravnateljstvo da povede racuna o javnim istupima svojih zaposlenika.

Reklo bi se, eto odluke koja pokušava i vuka uciniti sitim i kozu cijelu. No, odluka je i to koja i opet provocira mnoga pitanja ponajprije ono zbog cega ni ?uretic, ni Eticko nisu reagirali nikad prije, primjerice onda kada su slike nagog Petra Vlahova preplavile medije, ili pak onda kada su bez dozvole za novine govorili mnogi, kao recimo Hloverka Novak Srzic.

Zadovoljan može biti jedino Renato Kunic koji je sad dobio barem kakvu takvu formalnu potvrdu da njegov urednik eto, nije povukao potez kojem se ne može naci opravdanja u Etickom kodeksu. Odluka povjerenstva ionako nikoga ne obvezuje na ništa.

Ida Prester je jucer bila kratka: "Ja samo jedva cekam da se ovo što prije završi. Žao mi je jedino što je došlo do toga da Eticko povjerenstvo o meni mora raspravljati na takav nacin."


Podijeli: Facebook Twiter