IDA otvara Coworking centar u zgradi bivše Mehanike

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Praktički od prvog dana svoga osnivanja Istarska razvojna agencija - IDA na raspolaganju je istarskim malim i srednjim poduzetnicima. Njihov rad prate i pomažu povoljnim kreditnim linijama i edukacijama, koje su u vrijeme stalnih promjena na tržištu jedan od ključnih elemenata za hvatanje koraka. Na tragu dosadašnjeg rada, u IDA-i je trenutno aktualna kreditna linija Poduzetnik – Istarska županija 2017.  koja se provodi uz financijsku podršku Istarske županije te u suradnji s poslovnim bankama koje su iskazale interes i ponudile najbolje uvjete kreditiranja za poduzetnike.

Veličina ukupnog kreditnog fonda za Program u tijeku iznosi 60 milijuna kuna, a kamatne stope su izrazito povoljne i kreću se od 1,92 do 2,80 posto, ovisno o namjeni.

- Od 2015. godine, rezultati ostvarenosti zadnje tri kreditne linije, koje su po navedenim uvjetima među najpovoljnijima i najkonkurentnijima u Hrvatskoj te putem kojih je u razvojne projekte poduzetnika plasirano više od 125 milijuna kuna, pokazuju da se investicijska klima u Istarskoj županiji znatno poboljšala i da je interes poduzetnika za ulaganjima nakon recesijskih vremena u ponovnom jakom uzletu, kaže nam Boris Sabatti, direktor IDA-e.

Najviše za proizvodnju

Sve kreditne linije se zbog povoljnog modela i uvjeta brzo iskorištavaju, a projekti su ravnomjerno raspoređeni po cijeloj Istarskoj županiji. Krediti su plasirani u trideset istarskih općina i gradova. Proizvodnja te usluge vezane uz proizvodnju, čine više od polovice namjene izdanih kredita. Navedeni se rezultati mogu pribrojati portfelju uspješno provedenih aktivnosti u sferi kreditiranja IDA-e, koja je tijekom godina sveukupno provela 15 kreditnih linija, pri čemu je podržano 893 poduzetničkih projekata te dodijeljeno 587 milijuna kuna kredita. Isto tako izdano je više od sto jamstava putem jamstvene sheme.

- Jačanje programa financijske podrške za poduzetništvo u Istarskoj županiji doprinijelo je svakako i jačanju konkurentnosti gospodarstva jedinica lokalne samouprave u odnosu na nacionalne prosjeke te se tako primjerice gradovi Pula, Buzet i Labin nalaze na samom vrhu hrvatske ljestvice po izdvajanju za poduzetnike po glavi stanovnika, pri čemu je grad Pula i prvi grad u RH po broju poduzetnika, ističe Sabatti. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter