IDA-i milijun eura za metalni procistac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za 15 istarskih projekata odobrena su 4,73 milijuna eura iz programa IPA - Jadranska prekogranicna suradnja 2007.- 2013. , rekao je istarski župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u Pazinu ne krijuci zadovoljstvo postignutim uspjehom.

Na lani objavljen natjecaj bilo je prijavljeno 200-tinjak projekata od kojih 40-ak iz Istre, a odobrena su 32 ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. Polovica ih je iz Istarske županije koji ce dobiti oko 37 posto sredstava odobrenih  Hrvatskoj. U tri projekta (Metris Plus, SIMPLE i Key Q) Istarska županija je vodeci partner.

Oriano Otocan ,v.d. procelnika županijskog odjela za medunarodnu suradnju i europske integracije, pojasnio je da se radi o bespovratnim sredstvima, ali za koje je predvideno pretfinanciranje od 15 posto i to ne samo u novcu, vec i radom djelatnika na pojedinim projektima. Spomenuo i mogucnost da država za to osigura sredstva vecim kreditom o cemu su poceli razgovori u Ministarstvu financija.

Uz Istarsku županiju odobreni su projekti koje su predložili IDA, IRENA, AZZRI, županijski Zavod za prostorno uredenje, Pula, Novigrad, Umag, Buzet, Pazin, Rovinj, Lucka uprava Pula i rovinjska tvrtka San Polo d.o.o.

Ti ce projekti, po Jakovcicevom mišljenju, doprinijeti boljoj kvaliteti života ili omoguciti da se dovrše projekti na kojima se radi godinama. Upravo ce medunarodna suradnja i kandidiranje projekata i za medunarodna sredstva biti cvrsta uporišta za izlazak iz krize u Istarskoj županiji, uvjeren je župan.

Za projekte Metris Plus i Adriatic cluster club IDA-i je odobreno nešto više od milijun eura. Direktor Darko Lorencin je naglasio da ce uz ostalo raditi na ekoinovacijama izradom pilot-projekta procistaca otpadne vode manjeg kapaciteta koji ce biti od metala, što znaci i manji trošak.

AZZRI je dobio 310 tisuca eura za projekt Key Q i 262 tisuce eura za ZOONE što ce, kako je informirao direktor Gracijano Prekalj, biti utrošeno i za izgradnju pilot-štale i edukacijske kuhinje i restorana na Gortanovom brijegu u Pazinu.

Zavod za prostorno uredenje se prvi put samostalno kandidirao i bio uspješan jer mu je za projekt SHAPE odobreno 270 tisuca eura. Ravnateljica Ingrid Paljar veli da ce novac utrošiti za kartiranje podmorja po propisima EU-a i direktive Nature 2000. na podrucju Labina, Pule Vodnjana, Kršana, Barbana, Raše, Marcane, Medulina i Fažane.

U sklopu projekta SIMPLE Županiji je odobreno 177 tisuca eura, a kako je izvijestila zamjenica župana Viviana Benussi, iskoristit ce se i za vizualnu dvojezicnost.

Valter Poropat iz IRENA-e veli da ce 370 tisuca eura iz projekta SEAR biti uloženo u promicanje i ulaganje u održiv razvoj, štednju energije i obnovljive izvore energije.

Za pulsku Lucku upravu planirano je 190 tisuca eura za uspostavu veza hidroavionima i stvaranje mreže hidrobaza.


Podijeli: Facebook Twiter