ICTY: Oslobođeni Haradinaj, Balaj i Brahimaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je i na ponovljenom suđenju oslobodio svake odgovornosti za ratne zločine bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ratnog zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

"Gospodine Haradinaj molim vas ustanite. Vijeće zaključuje da niste krivi ni po jednoj točki optužnice i nalaže vaše puštanje iz pritvorske jedinice UN-a čim se obave neophodne formalnosti", kazao je predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto a njegove riječi izazvale su val oduševljenja na sudskoj galeriji.

Sud je oslobodio svake odgovornosti i drugu dvojicu optuženika Lahija Brahimaja i Idriza Balaja, također zapovjednika u OVK-u, te naložio i njihovo puštanje na slobodu.

Na licima trojice oslobođenih zapovjednika vidjelo se zadovoljstvo presudom.

Sud je utvrdio da nije postojao udruženi zločinački pothvat kao što je bilo navedeno u optužnici.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama Albancima, Srbima, Romima, Crnogorcima, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici.

Iako je presudom utvrđeno da se dio zločina navedenih u optužnici - od ubojstava do zlostavljanja - doista i dogodio, vijeće je utvrdilo da trojica optuženih za njih nisu kriva.

Vijeće je, štoviše, u nekoliko slučajeva utvrdilo da je Haradinaj kad je čuo za zlostavljanja intervenirao kako bi ih spriječio i zatočene oslobodio.

Vijeće je kazalo da je u nekim slučajevima utvrdilo da su Balaj i Brahimaj sudjelovali u zlodjelima no ona nisu bila obuhvaćena kvalifikacijama ove optužnice.

Trojica kosovskih Albanaca prvi puta su suđena za ove zločine 2008. kada su Haradinaj i Balaj oslobođeni a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Odlukom žalbenog vijeća presuda za te zločine poništena je i vraćena na ponovno suđenje zbog sumnji da je tada došlo do nezakonitih pritisaka na svjedoke.

Ponovljeno suđenje započelo je u kolovozu prošle godine a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora, dok je obrana tražila njihovo oslobađanje. Optuženi nisu izvodili obranu smatrajući da se nisu imali od čega braniti.

Zadovoljstvo na Kosovu

Oslobađajuća presuda izazvala je u četvrtak radost i zadovoljstvo na Kosovu, a više tisuća građana koji su na velikom ekranu na Trgu majke Tereze u Prištini pratili izravan prijenos iz Den Haaga  srdačno je pozdravilo oslobađajuću presudu.

Kosovska televizija izravno je prenosila jutrošnju presudu iz Haaškog tribunala a svi mediji na Kosovu objavili su ovu vijest kao udarnu. U međuvremenu građani u središtu Prištine slave ovu odluku, uz vatromet radosno čestitajući jedni drugima. 

Jedan od čelnika Alijanse za budućnosti Kosova, Besnik Tahiri, izjavio je da se priprema veličanstven doček Haradinaju, čelniku te stranke i jednom od bivšim zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova.

Haradinaj je najavio da će se vratiti na dužnost premijera s koje je otišao kada ga je Haaški sud optužio 2005. godine, prenosi beogradska agencija Beta iz Haaga.

Njegov odvjetnik Ben Emmerson prenio je novinarima Haradinajeve riječi da će se "večeras vratiti na Kosovo i, uz pristanak naroda, uskoro ponovno s pravom preuzeti dužnost političkog čelnika zemlje i predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost".

"Vrijeme je za pomirenje", poručio je Haradinaj preko svog branitelja, naglasivši da će "jamčiti prava svih manjina i osigurati puno sudjelovanje Srba u političkom životu Kosova".

Kako je najavio, Haradinaj će se "oštro" obračunati s korupcijom na Kosovu.

Očekivana presuda

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak oslobađajuću presudu Ramushu Haradinaju, bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao očekivanu i "posljednju u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala", ali je istaknuo da će "Srbija, unatoč tome, nastaviti pregovore s Prištinom, jer je to u njenom interesu".

"U interesu je Srbije i nastavak dijaloga i eurointegracija", istakao je Dačić u izjavi državnoj agenciji Tanjugu na vijest iz Haaga o oslobađanju Haradinaja.

Dačić je naglasio da će i ova presuda, kao i presuda hrvatskim generalima, "otežati proces pomirenja u regiji", ali da će Srbija nastaviti dijalog s Prištinom.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da oslobađajuća presuda Haaškog tribunala Ramushu Haradinaju "nije temeljena na pravdi i pravu" i da će "otežati napore na uspostavi mira u regiji, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati euroskepticizam" u Srbiji. (Hina)



 


Podijeli: Facebook Twiter