ICJ traži veću transparentnost rada državnih agencija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početkom ove godine u Hrvatskoj postoje 44 državne agencije, od čega su njih 34 proračunski korisnici, agencije zapošljavaju oko šest tisuća djelatnika, imaju godišnji proračun veći od četiri milijarde kuna, ostvaruju velike viškove koje prenose iz godine u godinu, a financijska im imovina značajno nadilazi njihove obveze, neki su od podataka iz najnovijeg newslettera Instituta za javne financije (IJF).

Autori analize statusa i financijskog poslovanja državnih agencija, Anto Bajo, s IJF-a, i Maja Kolarec, sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, navode kako je najveći broj državnih agencija osnovan pod utjecajem procesa pridruživanja EU i to bez cjelovite strategije ili detaljnijeg akcijskog plana Vlade za reformu i razvoj državne uprave.

Umjesto kvalitetne procjene opravdanosti njihova poslovanja, Vlada 2014. osniva dvije nove agencije (Agenciju za ugljikovodike i Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada), navode autori. "Status agencija u sustavu državnih financija nije jasan, a često su nepoznati kriteriji za osnivanje kao i rezultati njihova poslovanja", smatraju Bajo i Kolarec, napominjući i kako transparentnost poslovanja agencija u prošloj godini nije zadovoljavajuća te da velik broj agencija nema javno dostupna godišnja izvješća o radu i financijska izvješća.

Vladi i Saboru stoga preporučuju da poboljšaju transparentnost agencija inzistiranjem na redovitoj objavi tih izvješća, da osiguraju godišnju raspravu o poslovanju i učincima državnih agencija, ispitaju mogućnost spajanja srodnih agencija, kao i da preispitaju politiku utvrđivanja visine naknada koja se od pravnih osoba naplaćuju za financiranje agencija. Također predlažu da se usporedi poslovanje sa sličnim agencijama u zemljama EU, kao i da se obavi financijska i revizija učinkovitosti poslovanja agencija.

Bajo i Kolarec zamjećuju da je samo od 2004. do 2013. osnovano 35 agencija, uglavnom zbog pridruživanja Hrvatske EU, te kako su od 44 agencije njih 34 proračunski korisnici, 7 je neprofitnih organizacija, 2 su trgovačka društva (Financijska agencija - Fina i Agencija za lijekove i medicinske proizvode - ALMED), a jedna je neprofitna organizacija u statusu izvanproračunskog korisnika (Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka - DAB).

Bajo i Kolarec zamjećuju i da je Vlada 2010. i 2011. veći dio neprofitnih regulatornih agencija prebacila u državni proračun, a Smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2014.-2016. predvidjela je uključivanje i većeg dijela preostalih neprofitnih agencija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter