ICIJ: Kineska komunistička elita zgrnula bogatstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska komunistička elita zgrnula je bogatstvo, koje je skriveno u poreznim oazama, a među njima su i obitelj i rodbina predsjednika Xi Jinpinga i bivšeg premijera Wen Jiabaoa, izvijestio je u srijedu Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Izvješće, rezultat višemjesečnog rada Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), objavile su i novine poput britanskog The Guardiana i španjolskog El Paisa. ICIJ taji identitet novinskih kuća kako bi zaštitio novinare od odmazde kineskih vlasti. Ostali partneri u istrazi su bili Ming Pao, list iz Hong Konga, tajvanski časopis ommonWealth i njemačke novine Suddeutsche Zeitung.

"Svaki kutak kineskog gospodarstva, od nafte do zelene energije, od rudarstva do trgovine oružjem, pojavljuje se u izvješću ICIJ-a", prenosi Reuters.

Prema spomenutom izvješću, obitelj i rodbina vodećih ljudi Kine, uključujući predsjednika Xi Jinpinga i bivšeg premijera Wen Jiabaoa, su dio kineske elite povezane srodstvom ili brakovima s partijskim vodstvom ili partijskim veteranimam, a posprdno su poznati kao "prinčevi".

Obični Kinezi sve su gnjevniji zbog bogatstva koje je "odabrano crveno društvo" steklo, puneći svoje džepove i istovremeno prisežući da im je "na prvom mjestu narod".

ICIJ u svom izvješću otkriva da se među klijentima poreznih oaza na britanskim Djevičanskim otocima ili Samoi te ostalim 'offshore' centrima nalazi njih čak 22.000 iz Hong Konga i matične Kine. Iz povjerljivih se dokumenata koje je ICIJ dobio na uvid doznaje da je jedan od vlasnika tvrtke za nekretnine Deng Jiagui, šurjak sadašnjeg kineskog predsjednika Xi Jinpinga, te da su brojne tvrtke na Djevičanskim otocima otvorili Wen Jiabaov sin Wen Yunsong i njegov zet Liu Chunhang.

Kineska vlada osudila je srijedu ovo izvješće tvrdeći da ono nema nikakve logike, ali da ima svoje skrivene motive, piše Reuters i ističe da je vlada već blokirala internetske stranice na kojima je ta priča objavljena.

Među "slavnim" su imenima i Hu Yishi, prvi rođak bivšeg predsjednika Hu Jintaoa te Li Xiaolin, kći bivšeg premijera Li Penga, kao i rodbina nekadašnjeg vođe Den Xiaopinga i brojni drugi. Među njima je najmanje 15 najbogatijih Kineza, sve članovi Svekineskog narodnog kongresa i rukovodioci državnih tvrtki, zapletenih u korupcijske skandale.

U otvaranju tvrtki u poreznim oazama kineskoj "crvenoj buržoaziji" pomažu PricewaterhouseCoopers, UBS i mnoge druge zapadne banke i računovodstvene firme koje igraju ulogu posrednika. Švicarski financijski div Credit Suisse je tako pomogao sinu Wen Jiabaoa stvoriti kompaniju BVI dok je ovaj vodio zemlju. ICIJ se u svom izvješću poziva na dokumente dviju 'offshore' tvrtki, Portcullis TrustNet iz Singapora i BVI Commonwealth Trust Limited, koje pomažu klijentima otvoriti 'offshore' kompanmije, zaklade i bankovne račune. Dokumenti su dio pravog blaga od 2,5 milijuna dosjea koji su "procurili" i koje je ICIJ "prosijao" uz pomoć 50 novinskih partnera u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji i drugim svjetskim regijama.

Od kineskih se dužnosnika ne traži da javno objave svoju imovinu i sve do nedavno su građani malo znali o postojanju paralelne ekonomije koja je moćnima i dobro povezanima omogućila tajna poslovanja i izbjegavanje poreza. Procjenjuje se da je od 2000. iz Kine izašlo između jednog i četiri bilijuna američkih dolara. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang je, osvrnuvši se na izvješće, kratko kazao da je sa stajališta čitatelja teško u to povjerovati jer u članku nema nikakve logike te da jedino može zaključiti da postoje "skrivene namjere". Ured za medije kineske vlade niti antikorupcijsko tijelo Komunističke partije nisu željeli komentirati izvešće ICIJ-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter