ICC odgodio suđenje kenijskom potpredsjedniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odgodili su za tjedan dana suđenje za zločine protiv čovječnosti kenijskom potpredsjedniku Williamu Rutu ne bi li se mogao vratiti u Keniju i baviti se rješavanjem talačke krize u trgovačkom centru u Nairobiju, u kojoj je dosad ubijeno najmanje 68 ljudi.

Ruto i kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta optuženi su za zločine protiv čovječnosti povezane s njihovom ulogom u valu sektaškog i etničkog nasilja koji je pogodio Keniju nakon spornih izbora 2007. godine.

Neuobičajeno brza odluka ICC-a donesena je na izvanrednoj sjednici nakon što su tužitelji rekli da se ne protive kraćem odgađanju procesa. Ruto bi trebao otputovati iz Nizozemske zrakoplovom u 11 sati po lokalnom vremenu, rekao je njegov odvjetnik Karim Khan.

Tražeći oslobađanje svoga klijenta, Khan je rekao da svijet nikada ne bi prihvatio odsutnost američkih čelnika u trenutku kad su napadnuti tornjevi blizanci u New Yorku 11. rujna 2001. godine. "Ovo je kenijski 9/11", rekao je Khan.

Napadači iz somalske pobunjeničke skupine Al-Shabaab već više od 40 sati drže nepoznat broj talaca u luksuznom trgovačkom centru u Nairobiju. U tom je napadu dosad ubijeno najmanje 68 ljudi, a strahuje se da je broj žrtava puno veći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter