ICC briše optužnicu protiv predsjednikovog suradnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu izjavila je u ponedjeljak da će povući optužbe protiv Francisa Muthaure, koji je zajedno s novoizabranim kenijskim predsjednikom Uhuruom Kenyattom bio optužen za organiziranje postizbornog nasilja u tog zemlji prije pet godina.

Glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda izjavila je da ta odluka neće utjecati na slučajeve protiv Kenyatte ili bivšeg ministra u vladi Williama Rutoa, koji su suočeni sa sličnim optužbama.

Kazala je da je slučaj potkopalo odustajanje ključnog svjedoka i nedostatak suradnje kenijske vlade.

Sutkinja ICC-a Kuniko Ozaki izjavila je nešto kasnije da će ovakav razvoj događaja sigurno utjecati na Kenyattin slučaj, ali nije ulazila u detalje.

Ovaj udarac tužiteljstvu slijedio je nakon što je Kenyattina obrana prošloga tjedna zatražila od suda da ponovno razmotri optuže koje se stavljaju na teret njihovu klijentu ustvrdivši da se one temelje na obmanjujućem svjedočenju.

"Ovaj razvoj događaja očito nije loša vijest za Kenyattu", rekao je William Schabas, profesor prava sa Sveučilišta u Middlesexu. "Dokaz koji je bio jako važan za progon i Muthaure i Kenyatte je propao."

Kenyatta je pobijedio na predsjedničkim izborima u Keniji održanima prošli vikend. Najavljuje da će doći na suđenje na ICC kako bi očistio svoje ime od optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter