Ibuprofen štiti od Parkinsonove bolesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživaci americkog Harvarda ustanovili su kako osobe koje redovito uzimaju ibuprofen mogu smanjiti svoj rizik od razvijanja Parkinsonove bolesti za cak 38 posto.

Do ovog su zakljucka došli nakon što su pratili gotovo 98.000 medicinskih sestara i preko 37.300 muškaraca iz zdravstvene profesije kroz razdoblje od šest godina i analizirali njihove podatke.

Dobrobiti ibuprofena za smanjenje rizika pripisuju se tome što on cilja receptor u mozgu koji regulira nekoliko metabolickih i stanicnih procesa povezanih s glukozom i lipidnim metabolizmom, tvrde strucnjaci.

"Naši su rezultati pokazali da ibuprofen može zaštititi mozak na nacin na koji drugi nesteroidni protuupalni lijekovi i analgetici, poput aspirina i acetaminofena, ne mogu", tvrdi Xiang Gao, profesor Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Parkinsonova bolest je idiopatski poremecaj središnjeg živcanog sustava koji obilježava sporost i siromaštvo pokreta, rigor mišica, tremor u mirovanju i nestabilnost u održavanju položaja tijela. Bolest zahvaca oko jedan posto stanovništva starijeg od 65 godina.


Podijeli: Facebook Twiter