Ibsenova Nora je danas još aktualnija nego prije 140 godina

Izložba Roberta Paulette u pulskim Svetim srcima (M. ANGELINI)
Izložba Roberta Paulette u pulskim Svetim srcima (M. ANGELINI)

Pulska glumica Helena Minić Matanić ima glavnu ulogu u predstavi "Nora" u produkciji Hotela Bulić i režiji Senke Bulić na tekst Henrika Ibsena "Nora ili Kuća lutaka". Premijera predstave bila je ovih dana u zagrebačkoj Tvornici kulture i izazvala veliku pozornost javnosti. Budući da je prošlo tek pet mjeseci od rođenja njenog drugog djeteta Maksa, pitali smo Helenu Minić Matanić kako je bilo vratiti se na scenu u tako kratkom razdoblju.

Pobijedila samu sebe

- U principu sam sada imala više hrabrosti nego nakon prvog djeteta. Nakon Lole se to ne bih usudila nikako, a Maks je bio puno mirnija beba od Lole i vjerojatno zato što sam ja mirnija, iskusnija i smirenija pa se sve nekako poklopilo. Često kažem da su mi njih dvoje omogućili da idem raditi jer sam procijenila da neće osjećati neku zakinutost. Probe nisu trajale po cijele dane nego par intenzivnih sati dnevno pa sam zahvaljujući svemu tome sada zahvalna jer se nekako osjećam da sam pobijedila samu sebe, da sam se počela vraćati najnormalnije nazad u život, kaže Helena Minić Matanić.

Predstava je izazvala i reakcije zbog toga što se Helena Minić Matanić u predstavi razgolitila do kraja…

- Dok mediji to nisu na taj način počeli prikazivati, meni nije palo na pamet razmišljati o tom segmentu kao Heleni Minić Matanić koja se razgolitila negdje. Toliko smo intenzivno bili u tom procesu, radili i razmišljali o što boljim stvarima na jednoj umjetničkoj razini, i u tom trenutku ja kroz lik razmišljam o tim stvarima a ne privatno i meni je suludo uopće da se bavim time trebam li ja to ili ne. To je kao da dođem kod zubara koji mi kaže da popravlja sve, ali neće popravljati osmice i sedmice. To jest moje tijelo, ali ne izlažem ga kao ja, nego kao Nora u tom trenutku i u funkciji predstave, umjetnosti i mog lika. Žalosno mi je da netko ne shvaća taj segment, nije to golotinja radi golotinje, kaže glumica. (Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter