Iberija otkazala letove zbog štrajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici španjolske zrakoplovne tvrtke Iberie prizemljili su gotovo 1.300 letova u drugom krugu petodnevnog štrajka pokrenutog u ponedjeljak zbog otkaza i smanjenja plaća u toj gubitaškoj kompaniji.

Iberia je dio Međunarodne zrakoplovne grupe koja je prošloga tjedna najavila da nastavlja s realizacijom planova o otpuštanju 3.800 radnika ili 19 posto ukupno zaposlenih u Iberiji, unatoč protivljenju sindikata.

Sindikati zemaljskog i kabinskog osoblja najavili su trotjedni štrajk u veljači i ožujku, a procjenjuje se da će dan štrajka koštati Oberiu milijun eura.

Štrajk je također udarac španjolskom turizmu koji se priprema za proljetnu i ljetnu sezonu. Turizam čini 11 posto bruto društvenog proizvoda Španjolske.

Iberia je od prošlog ponedjeljka do petka otkazala 431 let, a bit će otkazano još 850 letova Vuelinga, Air Nostruma i Iberia Expressa.

Sindikalci su se sukobili s policijom u madridskoj zračnoj luci Barajas u prvoj rundi štrajka 18. veljače. Zadnji krug planiran je od 18. do 22. ožujka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter