Iako znaju da ne smiju, kamperi noće duž pulske rive

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pojava divljeg kampiranja nije nešto novo u Puli, no da je to moguće na samoj rivi nešto je što se uistinu nije očekivalo. Do sada je tako bilo poznato divlje kampiranje u šumarcima u okolici, a među posljednjim zabilježenim je noćenje na Sv. Katarini-Monumentima te u štinjanskom priobalju. No, jučer ujutro divlje kampiranje zabilježeno je i na samoj rivi gdje je bilo očito da su turisti ne samo prenoćili u svojim kamperima, već ujutro rastegnuli tendu i izvadili stolove te mirne duše popili kavu i doručkovali na prostoru bivšeg jaht-servisa.

Nadležne inspekcijske službe

Kako je ovaj prostor Lučka uprava Pula ovog ljeta ustupila na korištenje gradskom trgovačkom društvu Pulaparkingu, začudili smo se ovoj pojavi jer ovo gradskog trgovačko društvo takve stvari ne tolerira, a vrlo uspješno s tim se (iz)borilo i na obližnjoj Karolini.

- Prostor bivšeg jaht-servisa nam je ustupljen za ljeto, ali ga otvaramo samo kada su velike gužve u gradu. Općenito, kamperima ne dozvoljavamo boravljenje na parkiralištima, ali možemo ih kontrolirati samo za vrijeme našeg radnog vremena. To i radimo, pogotovo na najvećem gradskom parkiralištu pod naplatom, Karolini. Međutim, mi divlje kampere ne može kazniti, to je u ingerenciji drugih institucija, možda policije, carine, porezne ili neke druge inspekcije, pojašnjava nam direktor Pula parkinga Branislav Bojanić, koji potvrđuje i da se kamperima, autobusima i šleperima niti ne dozvoljava ulazak na Karolinu.

Osim što državu i pulski turizam zakidaju u nizu stavki, divlji kamperi su veliki zagađivači okoliša jer borave na mjestima koja uglavnom nisu predviđena za kampiranje. No, nije stvar samo u naplati pristojbe. Mnogo je veći problem njihove sigurnosti jer bi imidž nesigurnog odredišta bio još pogubniji za pulski turizam.

Rak-rana pulskog turizma

- Općenito je to rak-rana i ne znamo kako stati na kraj takvoj pojavi. Pula parking nema većih ovlasti za divlje kampere osim naplatiti im parkiranje. Ali često se zna dogoditi da dolaze po noći i odlaze rano ujutro. One koje zateknemo uspijevamo "potjerati", ali općenito, čini se da im nitko ništa ne može, niti plaćaju ikakve pristojbe osim već spomenutih situacija kada im se naplati parkiranje, govori direktor Pula parkinga.

Prema hrvatskim zakonima nije dopušteno kampirati nigdje izvan uređenog kampa. Od kada je 2009. godine stupio na snagu novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima su gospodarski inspektori ovlašteni na dva mjeseca pečatiti kamp-kućice, karavane, kampere, šatore i drugu opremu osobama zatečenim u kampiranju na zemljištu u privatnom vlasništvu, njemački automobilski klub ADAC upozoravao je kampere na postroženi zakon. Uz pečaćenja slijede i novčane kazne jer po spomenutom zakonu i dalje vrijedi odredba da je kampiranje u Hrvatskoj zabranjeno na bilo kojem otvorenom prostoru, osim u kampovima i sličnim vrstama smještaja (kamp-odmorištima) i privremenim lokacijama na prostorima koje mogu odrediti lokalne samouprave ili javne ustanove prilikom održavanja raznih manifestacija. Za kršenje ove odredbe kazna je od dvije do 15 tisuća kuna po osobi, a na licu mjesta do tisuću kuna.

Međutim, i nakon šest godina, ima onih koji se zakonskih odredbi ne pridržavaju. Do tada se zadržavanje na mjestima koja nisu za to predviđena vrlo malo i sporadično kažnjavalo.

- Zna se gdje je kampiranje dozvoljeno, na predviđenim mjestima, dakle kampovima ili eventualno stanicama na odmorištima. Jasno je stoga da kamperi ne bi smjeli ostajati na parkiralištima. To oni jako dobro znaju. Mi smo još prije par godina postavili i znakove koji ih na to upozoravaju na nekoliko lokacija, pogotovo onih zabačenijih, te Puntiželi, baš kako ne bi mogli reći da nisu upozoreni. Za njih je zadužena turistička inspekcija, koja svako toliko odradi akcije upravo da bi spriječila takve pojave, pojašnjava direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan-Korotaj. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter