Iako su prešla bodovni prag, 144 ucenika nisu se upisala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosadašnja apsurdna procedura upisa u srednje škole po kojoj ucenici smiju originalne dokumente predati samo u jednoj školi, dovodi do toga da i oni koji imaju 46 bodova, koliko je potrebno za upis u gimnazije, ostaju neupisani u prvom roku!

Takvih je u Istri 53 koji nisu upali u gimnazijske programe iako su iznad bodovnog praga. Ukupno su neupisana 144 ucenika koji bi prema bodovima koje odreduje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mogli upisati odredeni program, ali su ih pretekli oni s vecim bodovima.

Ucenicima koji se nisu uspjeli upisati preostaje drugi upisni krug, ali je problem što su u vecini škola oni najatraktivniji smjerovi vec popunjeni pa se time dešava da manje uspješni ucenici popune mjesta onima s višim ocjenama, i to samo zato što se dokumenti za upis ne mogu predati u dvije ili više škola!

Ova ce nepravedna praksa biti prekinuta uvodenjem upisa elektronskim putem koji ce startati sljedece godine. Osmaši ce se, slicno kao i brucoši, vec pocetkom drugog polugodišta moci prijaviti na nacionalni informacijski sustav za upis u srednju školu na kojem ce se aplicirati za upis u više odabranih škola.

- Putem tog portala vidjet ce kako su rangirani u pojedinoj školi i upisati se, najavio je prije par dana ministar Željko Jovanovic.

Sada se pak ucenici mogu samo unutar iste škole natjecati za upis na tri smjera. Da apsurd bude veci, time su ucenici stavljeni u neravnopravni položaj ovisno o tome u kojem gradu žive, odnosno kakve su škole koje žele upisati - specijalisticke ili višeprogramske. Naime, ako ucenik iz Pule želi upisati gimnaziju, u kojoj postoje samo gimnazijski programi, može konkurirati samo na smjerove unutar te škole, pa ako ne uspije, morat ce na drugi rok. Ukoliko tada želi upisati, primjerice, ekonomiju, na koju bi sigurno "upao" jer je potrebno samo 40 bodova, u tome nece uspjeti jer je ona u Puli ove godine vec popunjena u prvom roku.

S druge strane, u ostalim istarskim gradovima gdje djeluje manji broj škola, ali s više raznolikih programa, ucenici imaju vece šanse upisati ono što žele i rangirati se prema realnom uspjehu. Naime, ako ne uspiju upasti u gimnaziju, ostaje im ekonomija ili neki treci smjer koji su izabrali.

- U Puli je ucenicima teže i zbog vece konkurencije, ali putem sustava upisa elektronskim putem, kojim ce se ucenici moci prijavljivati u tri škole, upisi ce biti pravedniji za sve, smatra i ravnateljica Gimnazije u Puli Branka Antunovic-Piton. Kriteriji upisa za sljedecu školsku godinu trebali bi, prema najavi nadležnih, biti poznati vec u rujnu, kada ce se ponovno razmotriti i sustav bodovanja kao kriterij za odabir kandidata. (M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter