Iako na pragu EU-a, ribari još ne znaju što ih čeka

Milan Antolović, Snežana Lavstik, Josip Marković i Radovan Simić (T. KOCIJANČIĆ)
Milan Antolović, Snežana Lavstik, Josip Marković i Radovan Simić (T. KOCIJANČIĆ)

Zbog gubitka glavnog alata, mreže plivarice oližnice, čime će ribari ostati bez svega što su zadnjih godina ulagali i bez posla, danas je u Poreču na inicijativu Obrtničke komore Istarske županije održan okrugli stol o opstanku plivarica.

Naime, ulaskom u Europsku uniju hrvatske ribare očekuje usklađivanje s propisima, po kojima visina mreža plivarica ne smije biti veća od 120 metara u ispruženom stanju (u praksi 70-ak metara armirane mreže), a dubina mora u kojem se mreža koristi ne smije biti manja od 70 posto visine mreže.

Međutim, niti jedna hrvatska plivarica - a ima ih oko 200 radno aktivnih - za malu plavu ribu ne zadovoljava taj propis, jer je većina njih triput veća. Uz brojne opaske o nizu nepoznanica koje ribare čekaju ulaskom u EU, dogovoreno je osnivanje koordinacije plivaričara koja će se pozabaviti izradom strateških dokumenata o održivom ribarstvu. Zatražit će se korekcija planova upravljanja za sve plivarice te stručne studije koje će opravdati sistem i način ribolova koji je istarski ribar usavršavao stoljećima.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, koji će zajedno sa savjetnikom Danilom Skokom biti član te koordinacije, istaknuo je da će ribarstvo i poljoprivreda doživjeti šokove nakon ulaska u EU, a što je na iskustvima svoje države potvrdila Snežana Lavstik iz Ureda za ribarstvo Slovenije.

- Ne znamo što je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo u pregovorima s EU-om, vjerojatno većinu toga ni sami ne znaju, jer je nažalost u takvim aktivnostima naša administracija spavala. Ne znamo što je sve zabranjeno ili ukinuto sve dok na teren ne izađe inspekcija EU-a. Treba dogovoriti što ćemo činiti u idućih mjesec dana, odnosno do kraja godine. Županija će osigurati sredstva za izradu dokumenata koji su potrebni, najavio je Antolović, navevši da treba hitno angažirati stručnjake i znanstvenike za izradu tih dokumenata kojima će se sutra braniti stavovi hrvatskih ribara pred Europskom komisijom. Sve to morat će se dogoditi u suradnji s kolegama iz Italije i Slovenije.

Josip Marković iz Uprave za ribarstvo RH istaknuo je da očekuje da se idućih godinu, dvije ništa neće promijeniti, sve dok se ne implementiraju sve uredbe i ne obave dodatna istraživanja i evaluacije. Nažalost, to nije definirano pisanim putem pa su tako ribari zaključili da ne znaju što ih točno čeka već 2. srpnja. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter