IAGI: Sultan je uživao u janjetini

Tuniski kuhar Rafik Tlatli s "Fatminim prstima"
Tuniski kuhar Rafik Tlatli s "Fatminim prstima"

Čak 120 autohtonih jela iz 16 zemalja pripremljeno je u dva dana na 2. svjetskom kongresu gastronomije IAGI - International Art of Gastronomy in Istria - održanom prošlog vikenda u umaškom hotelu Sol Garden Istra u organizaciji Udruge kuhara Istarske županije i zagrebačke Novinsko-nakladničke kuće Robinson.

Osim što su se mogli kušati specijaliteti Istre, kao domaćina, ponuđena su jela ovogodišnje regije partnera, Karlovačke županije, a vrlo brzo nestali su i specijaliteti Bosne i Hercegovine. Malo tko mogao je odoljeti bosanskom loncu, hadžijskim i šiš ćevapima, begovoj čorbi, bamiji od janjetine i ostalim finesama.

Kongres, priređen sa željom predstavljanja i valorizacije hrvatske i, u njoj istarske autohtone kuhinje, pohodilo je 600 posjetitelja. Među njima mnogi domaći kuhari i studenti opatijskog Fakulteta za menadžment i turizam. Svi oni dobili su sjajnu priliku vidjeti, probati i naučiti nešto drugačije i posebno iz svjetske kulinarske baštine. Spomenimo samo nekoliko tradicionalnih tanjura koji su plijenili pažnju.

Tuniski kuhar Rafik Tlatli, chef u jednom hotelu u Hammametu, pripremio je specijalitet "Fatmini prsti" s češnjakom. Poljska se predstavila s knedlama, našem oku bili su to kao ravioli, punjeni s krumpirom i kiselim kupusom, te juhom od gljiva.

Gruzijski par, Tamazi i Zina Nozadze, pripremili su vegeterijanski meni - bilo je to nešto sasvim drugačije. Nešto slično kao kruh ili pecivo njihov je specijalitet hacapuri, uz koji su ponuđena dva namaza - od cikle, peršina i paprike, te miks brokule i oraha.

Drugog dana na redu je bila ruska kuhinja, koja je poznata i po raznolikosti svojih juha. Imaju ih jako mnogo, a u Umagu je pripremljena okroška - hladna juha od povrća i mesa s kvascem. Italija se predstavila s posebnom tjesteninom u šugu s parmezanom. Bili su to malloredus sa Sardinije, ručno pravljeni njoki, koji se ondje zovu i gnocchetti sardi. To je tradicionalno jelo koje se na tom otoku najčešće priprema u svečanim prigodama.

IAGI je bio u trendu, s obzirom da je danas, ne samo u nas, popularno gledati seriju "Sulejman Veličanstveni", radi koje je Turska hit u svakom smislu. Moglo se kušati jelo koje su nekoć jeli sultani po imenu hünkar begendi, a ako to doslovce prevedemo s turskog, to znači "sultan je uživao".

Radi se o mesu janjetine na posteljici od pirea patlidžana i bešamela, koje se kuha za blagdane. Ovo rafinirano jelo osmišljeno je u 19. stoljeću, u doba sultana Abdulaziza u Istanbulu, koji je bio poznat kao vladar - gurman. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter