IAGI: Hrana čini zemlje prepoznatljivima

Kuhali kulinarske majstore iz raznih dijelova svijeta
Kuhali kulinarske majstore iz raznih dijelova svijeta

Sačuvati, vrednovati te kao turistički adut i prepoznatljiv dio identiteta jednog teritorija iskoristiti tradicijsku lokalnu gastronomiju - bila je nit vodilja prošlotjednog 3. međunarodnog kongresa autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria), održanog u Umagu.

Manifestacija istovremeno povezuje kulinarske majstore iz raznih dijelova svijeta te nepobitno potvrđuje kako priprema i konzumiranje hrane zbližava ljude, neovisno o njihovoj rasi, vjeri, političkim i drugim uvjerenjima. Posjetitelji su imali prigodu sudjelovati na nizu zanimljivih predavanja, prezentacija i degustacija stotinjak jela međunarodnih menija, počevši od onog istarskog.

Ovogodišnja je zemlja partner bila Srbija, a osim Hrvatske, pažnju i nepce plijenili su gastronomski aduti Slovenije, Tunisa, Izraela, Palestine, Velike Britanije, Poljske, Albanije i Malte.

Među zanimljivim i za naše podneblje nesvakidašnjim, u djelo provedenim receptima svakako su oni iz kuharica renomiranih malteških, izraelskih i tuniških chefova. Zajedničko ovim trima kuhinjama su okusi i mirisi Mediterana te bogata gastronomska baština nastala kombiniranjem prehrambenih navika različitih naroda. Upravo je njihovo otkrivanje jedan od najživopisnijih i najzabavnijih načina za upoznavanje novih zemalja. (Napisala i snimila K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter