IAEA šalje nove stručnjake u Fukushimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) u petak je objavila da u Japan šalje međunarodni stručni tim koji će proučiti kao se sanira kontaminirano područje oko oštećene nuklearke u Fukushimi.

Japanske nuklearne vlasti već su prije zapovjedile tvrtki koja upravlja nuklearkom da angažira dodatne radnike kako bi spriječila otjecanje radioaktivne vode iz spremnika i da za tjedan dana pošalje izvještaj o tome koje je korake poduzela.

Riječ je o drugom upozorenju u zadnja dva mjeseca, pošto je tvrtka Tepco otkrila novo curenje kontaminirane tekućine koja vjerojatno otječe u Tihi ocean.

U Beču je UN-ova agencija IAEA objavila da će od 14. do 21. listopada stručna misija "razmotriti primjenu sanacijskih mjera u područjima zahvaćenima nesrećom... i pružiti savjete", ali u priopćenju nema drugih pojedinosti. Slanje 16-člane misije nastavak je rada misije koja je poslana 2011. na zahtjev japanske vlade, dodaje se u priopćenju.

Nesreća u Fukushimi najgora je nuklearna nesreća na svijetu u zadnjih 25 godina. U ožujku 2011. reaktor nuklearke rastalio se nakon potresa i tsunamija, radijacijom je kontaminirano veliko područje, s kojega je moralo otići više od 160 tisuća ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter