IAAF suspendirao Rusiju

predsjednik IAAF-a Sebastian Coe (AFP)
predsjednik IAAF-a Sebastian Coe (AFP)

Vijeće Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) odlučilo je privremeno suspendirati Ruski atletski savez (ARAF) zbog optužbi za sustavno korištenje dopinga ruskih atletičara koje su se pojavile ranije ovoga tjedna. Za takvu odluku glasovala su 22 od 23 člana Vijeća IAAF-a.

Neovisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem se Rusiju optužuje za sustavno korištenje nedopuštenih sredstava i to u suradnji sportaša, tamošnjeg atletskog saveza i antidopinške agencije, a WADA je stoga i predložila mjeru koju je Vijeće IAAF-a i izreklo.  Ruska antidoponška agencija je uzorke koji su bili pozitivni uništavala, što je dovelo i do zatvaranja moskovskog laboratorija.

- Zbog nesposobnosti ARAF-a da se nosi s dopinškom aferom, odlučili smo ga privremeno suspendirati, to je najteža kazna koju smo mogli izreći. Ovo je sramotni poziv za buđenje kojim pokazujemo kako nećemo tolerirati varalice na bilo kojoj razini natjecanja. IAAF, WADA i sve naše članice moraju istinski preispitati svoju kulturu i pronaći gdje griješimo da bismo se odlučnije upustili u ispravljanje tih pogrešaka kako bismo vratili povjerenje u naš sport, rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter