"I živjeli su sretno": Prinčevi bez bijelog konja

Nesretni prinčevi na momačkoj večeri (D. ŠTIFANIĆ)
Nesretni prinčevi na momačkoj večeri (D. ŠTIFANIĆ)

Predstava "I živjeli su sretno…?" Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković, a u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica gostovala je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula. "I živjeli su sretno…?" inspiraciju crpi iz čuvenih bajki (Pepeljuga, Mala sirena, Trnoružica i Snjeguljica), ali na scenu ne postavlja glavne junakinje već njihove (naravno nesretne) prinčeve koji bijelog konja nisu u životu vidjeli.

Površan, plošan, predvidljiv i stereotipan tekst Nine Horvat donosi nam svijet u kojem se nesretni mladići, zbog pritiska očeva, žene za, u najbolju ruku, sponzoruše, a u najgorem raskalašene razvratnice. Jadni prinčevi na momačkoj večeri tuguju za izgubljenim šansama u životu te nagovaraju zadnjeg samca među njima da ne učini istu grešku kao i oni, no on se ne da sve do zadnjeg obrata kada doznaje da ga je Trnoružica prevarila s najboljim prijateljem i kumom, nesretnim princom iz Male sirene.

Unatoč školski napisanom tekstu, mladi glumci Ivan Bošnjak, Ivan Magud, Adrian Pezdirc i Filip Vidović dali su sve od sebe te su nakon uvodne nesigurnosti uspjeli stvoriti uvjerljive likove koji, unatoč neizbježnim padovima u stereotip, privlače pažnju publike. Ona je ipak bila zadovoljna ponuđenom predstavom, a valja napomenuti da su se uspjelim i manje uspjelim forma, tricama i kučinama najviše smijali oni rane tinejdžerske dobi. (B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter