I žene u Istri pljačkaju, varaju, kradu…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se pojavljuje sve više pljačkašica pa i njihovih organiziranih bandi. Nedavno je u Zagrebu opljačkana poslovnica Splitske banke, i to treći put u dvije godine. Sve su pljačke počinile žene - prve dvije, 2011., izvršile su tri kućanice, koje su već i osuđene. Mnogi se pitaju što se događa i odakle sve više pljačkašica.

U današnjem opakom životnom vrtlogu, u kojem se bitno mijenja uloga obitelji, a dominiraju profit i trka za novcem, žene su sve izloženije i mnoge dolaze u teške životne situacije.

- Na području PU istarske žene godišnje počine od 250 do 300 različitih kaznenih djela. One se ne pojavljuju u formalnim grupama zajedno sa ženama ili muškarcima, a najveći broj kaznenih djela počine u oblasti zloporabe droga, krađe, prijevare, prijetnje, izazivanja prometne nesreće te zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. Dob žena koje počine kazneno djelo kreće se između 20 do 40 godina, saznajemo od Enesa Bećića, načelnika Odjela općeg kriminaliteta.

Jedna od prvih žena koja je maskirana i naoružana, poslije se pokazalo plastičnim pištoljem, opljačkala novčarsku ustanovu je Puljanka G. S. Pljačku pošte, iz koje je odnijela 42 tisuće kuna, ova tada 55-godišnjakinja počinila je u jutarnjim satima u studenom 2003., a istog dana poslijepodne je uhvaćena. U poštu u naselju Veli Vrh upala je djelomično maskirana i, prijeteći plastičnim pištoljem, djelatnici rekla: "Ovo je prepad, očajna sam, djeca su mi kući gladna, spremna sam na sve".

Kada je dobila novac, svojim je BMW-om s registarskim pločicama tuđeg automobila otišla kući u Štinjan. Uhićena je poslijepodne, kada se zaputila na pulsku tržnicu sastati s dvojicom muškaraca za koje je rekla da su joj dan ranije prijetili da će njezinom sinu polomiti noge ako već sutra ne vrati dug od 10.000 ondašnjih njemačkih maraka. Zadužila se, rekla je, jer je bila nezaposlena, a danas pokojni suprug tada je bio bolestan. Osuđena je na dvije godine i mjesec dana zatvora i kaznu je u cijelosti odslužila. Tražila je pomilovanje, ali joj ga predsjednik Stjepan Mesić nije udijelio.

Za razliku od G. S., koju je ruka pravde odmah dostigla, T. K. iz Višnjana, optužena za nekoliko prijevara, krivotvorenje te lažno prijavljivanje prijetnji i ucjene, uspješno joj izmiče.

Iako se na optuženičkoj klupi od 2008. do danas nekoliko puta pojavila, još nije osuđena. Trenutno je za njom raspisana tjeralica, a po policijskim saznanjima nalazi se izvan Hrvatske. Ta 34-godišnjakinja, bivša djelatnica porečke poslovnice Privredne banke Zagreb, a potom Hrvatske poštanske banke, tereti se da je prevarila više osoba s područja Istre za oko dva milijuna kuna. Svima je obećavala visoke zarade ulaganjem u dionice, investicijske fondove te druge unosne poslove kao što je obrada dragulja. Uz T. K. tužilaštvo za pomaganje tereti još nekoliko osoba među kojima je i njezina sestra. (pišu S. BODLAJ IVAŠIĆ i I. MIKULIČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter