I Zelena stranka u blokadi Kaštijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trosatnoj blokadi Kaštijuna koju 5. lipnja organizira Gradanska inicijativa Ne Kaštijun pridružit ce se i medulinski ogranak Zelene stranke-zelene alternative, najavili su u cetvrtak predsjednik i dopredsjednik podružnice Frano Glavaš i Nenad Udovicic.

Tvrde da se ne smije dozvoliti izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom u turistickoj meki Istre i na podrucju gdje živi oko 80-ak tisuca stanovnika. Glavaš je rekao da se centar planira izgraditi na turistickom podrucju na svega kilometar od mora, dodajuci da je to suluda ideja kao što je neprihvatljivo i da Kaštijun bude centralni deponij za cijelu Istru.

"Cinjenica je da zagovaraci županijskog centra u njemu vide samo priliku za dobrom zaradom. Želimo Istru bez deponija, a nužno je negdje u centralnoj Istri realizirati skladište za sirovine. Pogodno bi bilo vec neko uništeno podrucje, kao što su, primjerice, sanirani kamenolomi. Jedna od alternativnih lokacija je i kamenolom u Kanfanaru gdje gravitira znatno manji broj stanovnika i koji se ne nalazi na vodozaštitnom podrucju", rekao je Glavaš.

Dodao je da na površini od 35 hektara na kojoj se planira izgraditi županijski centar oko 20 posto zemljišta pripada privatnim vlasnicima kojima se, tvrdi, prijeti izvlaštenjem zemljišta. Od koga prijetnje konkretno dolaze, Glavaš nije precizirao, dodajuci da na stanovnike pritisak vrše predstavnici tvrtke Kaštijun.


Podijeli: Facebook Twiter