I zbog manče u kasi inspektori pečate kafiće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žele li sačuvati posao u kafićima i restoranima, odnosno svim ugostiteljskim objektima općenito, konobari odnedavno, otkad im je "uselila" fiskalizacija, trebaju dobro razmisliti hoće li i dalje od gostiju primati napojnice, ili, popularnije, manču.

Budu li je primali bolje im je da ju odmah, umjesto u blagajnu ili službeni novčanik, spreme u vlastiti džep, ali i onda trebaju pripaziti gleda li ih sumnjičavo koji od gostiju.

Ovih su dana lokalni virovitički mediji, naime, izvijestili da su porezni inspektori u njihovu gradu na pet dana zatvorili, uz dodatno izrečenu kaznu od deset tisuća kuna, jedan tamošnji kafić, i to zbog 50 kuna zatečenog viška u blagajni. Vijest je potaknula ugostitelje na razmišljanje.

- Ustaljena je praksa kao, uostalom, i drugdje u svijetu, konobaru koji vas poslužuje dati napojnicu. Nju inspekcija, koja je došla u nenajavljeni nadzor, može tumačiti kao višak nastao u blagajni zbog prodaje bez računa, što se, očigledno, već događa po kafićima.

Konobar na kraju svoje smjene radi obračun i ostavlja usklađenu blagajnu, a višak uzima. Porezna, koja višak zatekne, kažnjava vlasnika lokala visokom kaznom i privremenim zatvaranjem lokala, upozorava jedna ugostiteljica.

Kako kaže, Zakon o fiskalizaciji, očito, nije riješio problem napojnice, čije ostavljanje nije zabranjeno, no nije niti usklađeno s uvedenom fiskalizacijom, što bi sada moglo "doći glave" mnoge vlasnike lokala, posljedično i njihove zaposlenike.

Kako zaključuje ugostiteljica, Porezna uprava mora ili brzo donijeti naputak kojim će regulirati ostavljanje napojnice u lokalima, odnosno, od 1. travnja, "kusura" u trgovinama i drugim obrtima, a od 1. srpnja i svim drugim obveznicima fiskalizacije, ili pak zakonom propisati da se napojnica ne smije ostavljati. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter