I za "Istranello" treba konzervatorska podloga

Marsovo polje (arhiva)
Marsovo polje (arhiva)

"Mogu samo konstatirati da nakon najave svake mogućnosti investiranja na nekom području odmah uslijedi stav o nužnoj zaštiti tog područja ili upisivanju na listu kulturnih dobara. Slučaj je to i s Muzilom te Saccorgianom i nogometnim kampom na Marsovom polju. Mi smo u smjernicama za GUP i PPU već imali podlogu evidentiranih područja koja treba zaštititi...", komentirao je našem listu gradonačelnik Boris Miletić nove posebne uvjete konzervatora za nekoliko projekata koji su se namjeravali realizirati u Puli.

To što država sama koči svoje projekte Brijuni rivijeru i Muzil, a uskoro i Saccorgianu, koju je nedavno kao mogućnost snažnog investiranja i zapošljavanja najavio ministar turizma Veljko Ostojić, više nikoga u Hrvatskoj ne čudi, bez obzira na novi "zakon o strateškim investicijama". Ne čude, doduše, ni konzervatorski uvjeti za projekt izgradnje nogometnog kampa, već popularno prozvanog "Istranello", na Marsovom polju, gdje malo tko zna da uopće postoje bilo kakva arheološka nalazišta.

Štoviše, i u odgovoru Konzervatorskog odjela u Puli navodi se da na području bivšeg vojnog poligona i šume Drenovica, na kojem je u nacrtu prijedloga Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Pule planiran nogometni kampus, nema zaštićenih kulturnih dobara upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Međutim, konzervatori ističu da su u njihovoj podlozi za PPU i GUP iz 2002. godine evidentirana dva lokaliteta graditeljskog nasljeđa. Vode ga pod brojem 28 - antička vila na vrhu Drenovice, istočno od Vidikovca i stancije Žmak (arheološki lokalitet) - pod oznakom G., utvrđena točka Drenovica – Kornial koja je pripadala obrambenom sustavu Pule iz austrijskog razdoblja (1813. - 1918.), valorizirana u skupinu B3: "građevina ili sklopova građevina ambijentalne vrijednosti gradskog značaja….".

Usto, u započetom postupku Izmjena i dopuna GUP Pule na zahtjev Grada Pule za izdavanjem podataka, planskih smjernica i propisanih dokumenata s obzirom na evidentirane lokalitete, Konzervatorski odjel je u travnju 2012. propisao obvezu izrade ciljane konzervatorske podloge s arheološkom reambulacijom (ispravljanje karta i planova na terenu dopunskom izmjenom) područja obuhvata, koja će evidentirati stanje na terenu, dati valorizaciju predmetnih građevina graditeljskog nasljeđa i smjernice za njihovu zaštitu, a koje nakon pozitivnog mišljenja ovog odjela treba ugraditi u Izmjene i dopune GUP-a. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter