I za dostavljenu pizzu PDV 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedorečena izmjena Pravilnika o PDV-u kojom je od 1. siječnja stopa od 25 zamijenjena stopom od 10 posto za usluge u ugostiteljstvu uskoro bi se trebala vjerodostojno tumačiti kako ne bi izazivala nedoumice. Ministarstvo poduzetništva i obrta je objavilo da će Porezna uprava uskoro primjenjivati stopu od 10 posto i na usluge izvan ugostiteljskog objekta, ako ugostitelj većinu prihoda ostvaruje u objektu. To znači da bi se trebale otkloniti nedoumice oko toga tko treba plaćati PDV po stopi od 25, a tko po stopi od 10 posto.

Podsjećamo da je problem nastao početkom godine kada je tumačeno da se ugostiteljskom uslugom ne smatra dostava i konzumacija hrane izvan ugostiteljskog objekta kao što su sladoledi, pizze i ostala hrana. To je dovelo do tri načina obračuna poreza. Jedna grupa ugostitelja i restoratera zadržala je cijene iz 2012. kada je PDV bio 25 posto, ali u računima diferencirala stopu PDV-a ovisno o tome gdje je usluga konzumirana. Druga grupa je smanjila cijene, ali samo za usluge pružene u objektu, a treća obračunala stopu od 10 posto PDV-a bez obzira na to je li konzumacija u objektu ili u dostavi kod kuće.

U proteklih 18 dana imali smo se prilike susresti sa sva tri primjera obračuna PDV-a u Puli, a jučer i s potonjim. Jedan nam je ugostitelj naplatio stopu od 10 posto PDV-a za dostavu hrane izvan objekta iako je trebao biti obračunat PDV po stopi od 25 posto.

Ukoliko se počne primjenjivati stopa od 10 posto i na usluge izvan ugostiteljskog objekta, ako ugostitelj većinu prihoda ostvaruje u objektu, time neće biti riješene sve nedoumice, pogotovo za usluge u cateringu. U toj usluzi se PDV obračunava po stopi od 10 posto ako stol i pribor za jelo postavi ili dodaje konobar, a ako catering tvrtka samo dostavi hranu i piće, onda se PDV mora obračunati po stopi od 25 posto. Dilema je i koju stopu obračunati na konzumirano piće iz mini bara u hotelskim sobama. Ona se treba obračunati po stopi od 10 posto, a ne po stopi od 25 posto kako neki tumače. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter