I vlasnik Plive blokirao generičke lijekove u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon trogodišnje istrage, Europska komisija optužila je francusku farmaceutsku tvrtku Servier da je u dogovoru s četiri proizvođača generičkih lijekova blokirala ulazak generičkog oblika lijeka za kardiovaskularne bolesti Coversyl/Aceon (perindopril) na europsko tržište. Među tvrtkama koje su se udružile u tom pothvatu je i izraelska Teva, vlasnik Plive. Za razliku od europskog tržišta, u Hrvatskoj je odobreno nekoliko generičkih inačica perindoprila.

- Europska komisija smatra da su nagodbe o patentima koje je Servier sklopio s farmaceutskim tvrtkama Niche/Unichem, Matrix Laboratories, Tevom, Krkom i Lupinom, kao i Servierovo stjecanje ključnih konkurentnih tehnologija, bile usmjerene ka odgađanju ili sprječavanju ulaska jeftinih generičkih verzija lijeka perindoprila na tržište, što predstavlja kršenje europskih zakona o poštenoj tržišnoj utakmici - naveo je europski regulator u svom priopćenju.

Istragu o dogovoru među farmaceutskim tvrtkama Europska je komisija otvorila još krajem 2008. godine, sumnjajući da spomenute tvrtke u dosluhu miniraju pristup generičkih inačica Serveierovog lijeka europskom tržištu.

U Europskoj su uniji izračunali da su "akcije" farmaceutskih kompanija koje nastoje blokirati ili odgoditi ulazak jeftinijih generičkih lijekova na EU-tržište,  u razdoblju od 2000. do 2007. godine zdravstvene sustave europskih država stajale oko tri milijarde eura, koliko bi se uštedjelo da su originalni lijekovi bili pravodobno zamijenjeni generičkim paralelama.

- Činjenica je da su novi lijekovi skupi, a proizvođači putem patentnog prava nastoje vratiti sredstva za novi ciklus istraživanja. Europska komisija na to je vrlo osjetljiva, jer želi što prije jeftinije lijekove, no istodobno kreira zahtjeve za kliničke studije koje enormno poskupljuju proces proizvodnje novog lijeka - kaže Sani Pogorilić, direktor CARPC-a, Hrvatske udruge inovativnih proizvođača lijekova. Kliničke studije, kaže Pogorilić, čine 57 posto troška novog lijeka, a da bi se taj novac vratio potrebno je sedam do osam godina patentne zaštite. "Mi poduzimamo sva pravna sredstva da generički lijekovi u tom razdoblju ne uđu na tržište, a proizvođači generika pokušavaju ući čim ranije. Europska unija, s druge strane, hoće konkurentnu farmaceutsku industriju, jeftinije lijekove i istraživanja novih lijekova, a svemu tome teško je udovoljiti", upozorava Pogorilić.

Perindopril je lijek za liječenje bolesti krvožilnog sustava, iz skupine ACE inhibitora koji su najčešće propisivana skupina antihipertenziva s udjelom od oko 40 posto. U Hrvatskoj je osim Servierovog originala registrirano i više generičkih varijanti perindoprila koje proizvodi slovenska Krka. Indiciran je za liječenje visokog tlaka, zatajivanja srca i profilaksu nakon infarkta miokarda.

Teva vjeruje da nisu prekršene odredbe tržišnoga natjecanja te će u potpunosti i nadalje surađivati s nadležnim institucijama, poručuju iz Plive. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter