I Veljko Džakula kandidat za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Programskog vijeca Demokratske partije Srba (DPS) Veljko Džakula najavio je svoju kandidaturu za predsjednika Republike, cime je postao prvi pripadnik srpske nacionalne manjine koji se u demokratskoj Hrvatskoj kandidira za tu funkciju. Govoreci na konferenciji za novinare, Džakula je rekao da u kampanji namjerava mobilizirati srpsko biracko tijelo da se homogenizira te potaknuti ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.

"Srbi žele biti integrirani u hrvatsko društvo, a ja želim biti predstavnik ne samo srpske nacionalne zajednice, vec i gradana. Veliki je problem i neravnomjerna razvijenost Hrvatske. Stoga smatram da svojom kandidaturom mogu pomoci da se Hrvatska i demokratski i ujednacenije razvija," rekao je Džakula. Dodao je da je cinjenica da je svima teško, ali da su Srbi u težem položaju od ostalih gradana jer ne mogu ostvariti prava zajamcena zakonom.

"Želim homogenizirati srpsko biracko tijelo koje je dosad glasalo za stranke od SDP-a, HNS-a, pa do cak i HDZ-a, preko SDSS-a, a da im na kraju nije riješen ni problem stanarskih prava, ni mirovina, ni zapošljavanje zajamceno ustavnim zakonom, niti razvoj infrastrukture u krajevima gdje Srbi žive," rekao je ?akula.

On je naglasio i potrebu da se u vremenima recesije više gospodarski povezuju zemlje bivše Jugoslavije te se zauzeo za to da Hrvatska više suraduje sa Srbijom, BiH i Republikom Srpskom. Govoreci o podrucjima Hrvatske koja su bila pogodena ratom Džakula je rekao da tamo povratka nema jer je bio destimuliran pa se vratilo samo starije stanovništvo.

"Džakula se može kandidirati kao i svaki drugi gradanin ako sakupi dovoljan broj potpisa za kandidaturu. To mu nitko ne može osporiti. SDSS se u prvom krugu nece opredijeliti ni za jednog kandidata, pa stoga ni za Džakulu", izjavio je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirovic.


Podijeli: Facebook Twiter