I umirovljenici ce placati autobus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. sijecnja iduce godine uvode se nove dnevne karte Pula parkinga koje bi, ugrubo receno, trebale zamijeniti dosadašnje kazne. Naime, kako je pojasnio direktor Pula parkinga Branislav Bojanic na konferenciji za novinare pulskog gradonacelnika u cetvrtak, radi se zapravo o usaglašavanju odluka s Hrvatskom parking udrugom, a nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim ugovorne kazne koje su se naplacivale za neplacanje parkinga.

"Jedine promjene odnose se na iznose dnevnih karata po zonama. Moram naglasiti da ce se do 31. prosinca i dalje naplacivati postojece kazne u jedinstvenom iznosu od 80 kuna, a vrijedit ce pet godina prije nego što nastupi zastara, da se ne bi ljudi sada opustili i ne placali parking. Od Nove godine za vozace koji ne plate parking izdavat ce se dnevna karta koja ce vrijediti ovisno o zoni u kojoj je vozilo parkirano. Za prvu, crvenu zonu dnevna karta je 130 kuna, za drugu, žutu, 100, a za trecu, bijelu, 160 kuna. Dnevna se karta izdaje u slucaju kada nije placena parkirna karta, ako nije produžena ili ako nije vidljivo istaknuta. Dnevna karta vrijedi 24 sata otkad je izdana", pojasnio je Bojanic.

Gradonacelnik je izdvojio odluku o pravu na povlašteni javni gradski prijevoz za umirovljenike. Njome je definirano da umirovljenici kojima su mjesecna primanja do tisucu kuna i dalje imaju pravo na besplatan prijevoz.

Onima cija je mirovina do 1.500 kuna mjesecno participirat ce sa 150 kuna godišnje u cijeni vozne karte, do 2.500 kuna mirovine participacija u troškovima prijevoza iznosit ce 200 kuna godišnje, do 3.500 kuna participacija iznosi 250 kuna, do 4.500 kuna mirovine bonamenat ce se placati 300 kuna, do 5.500 kuna mirovine participacija iznosi 350, a umirovljenici cija mjesecna mirovina prelazi 5.501 kunu sudjelovat ce u troškovima javnog gradskog prijevoza s 400 kuna godišnje. Sve se to odnosi na umirovljenike starije od 65 godina.

"Takav je dogovor o imovinskom cenzusu za umirovljenike, korisnike javnog gradskog prijevoza, postignut u razgovorima s Maticom i Sindikatom umirovljenika, a nakon što sam odbio zahtjev Pulaprometa za povecanjem cijene vozne karte", pojasnio je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter