I umaška zastava vijorila u Canalu Grande

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad mostova i Kraljica Jadrana, Venezia, turističko središte svijeta koje stoljećima živi svoju slavnu prošlost i njeguje uzorito nematerijalnu i materijalnu kulturu, bila je u nedjelju poslijepodne stjecište velikog povijesnog spektakla - Regate storiche. Nakon Venecijanskog karnevala, ova priredba spada u najčuveniju, tradicijsku venecijansku feštu, još iz 13. stoljeća. Pratila je proslavu blagdana blažene Djevice Marije, a čuvana je dugi niz stoljeća kako bi se baštinila umjetnost veslanja na venecijanski način, u stojećem stavu, slaveći pritom i prošlost Serrenissime, slavne pomorske velesile, Mletačke Republike.

Promocija kulture i turizma

U šarenilu zastava na barkama zavijorila se ponosno i zastava grada Umaga, koju je oprezno, čitavo vrijeme plovidbe na krmi čuvao stjegonoša Otavio Visintin iz Savudrije. Na paradnoj barci, bissoni, ukrašenoj bojama Grada Umaga, zaveslali su kostimirani umaški i savudrijski ribari i članovi zajednica Talijana Umaga i Savudrije: Silvano Pelizzon (kormilar), Ottavio Visintin, Maurizio Ossich, Moreno Ossich, Dario Dobrović, Danilo Latin (vođa), Matteo Soladatić, Kristian Petretić, Alessandro Pelizzon, Diego Makovac i Đani Golčić te kostimirani figuranti Daniele Turkovich odjeven u bojama grada Umaga, Ivana Lučić i Anika Mijanović.

S posebnim dopuštenjem ušli smo među natjecatelje i pratili događaj "iza zavjese". U vojnom arsenalu slavne Mletačke Republike okupili su se naši kostimirani natjecatelji i urešavali barku. Članovi posade, staro i mlado, vidno raspoloženi i pod budnim okom vođe posade Silvana Pelizzona pripremali su se za ulazak u barku, prema utvrđenom rasporedu. Naravno, našlo se tu i "istarsko blago", pršut, bakalar i sardoni, te Degrassijevo vino, dobro čuvano za susret s novostečenim prijateljima i navijačima koji su došli iz Umaga bodriti svoje.

- Cilj ove regate nije samo sudjelovanje u svečanoj morskoj paradi, već stjecanje novih prijateljstava i razvijanje suradnje s drugim udrugama iz lagune koje pokazuju interes za to. Mi dolazimo na poziv veslača udruge "Remato" dan ranije u Veneciju i družimo se s vanjskim ekipama kojih je svake godine sve više na regati. Malo uz razgovor, a više uz čašicu dobrog vina i domaćih specijaliteta u opuštenoj atmosferi razvijamo potencijalnu kulturno-sportsku suradnju, ali i turističku jer dijelimo promotivne materijale naših turističkih zajednica, promovirajući Umag kao turističku destinaciju. Sinoć smo započeli novu suradnju s udrugom "Marano" iz lagune, naglasio je Pelizzon.

Dobar je istarski pršut

Zauzevši svoja mjesta na barci, u vojnom stavu, na znak Pelizzona, ozbiljno su, ujednačenim ritmom zaveslali kroz kanal vojnog arsenala do startnog mjesta. Usput su se pridruživale i ostale barke s kostimiranim veslačima i veslačicama. Nadomak startnog mjesta posadu su dočekali navijači Umaga pjevanjem neslužbene umaške himne "L' acqua della Muiela". Veslači su podigli vesla u zrak i usidrili se uz kanal te prije najave starta počastili Umageže i sve prisutne svojim delicijama. Ribar Diego Makovac je bio najpopularniji član posade s kojim se tražila fotka više jer je vješto rezao pršut i nesebično ga dijelio. "U nedostatku ribe, dobar je i istarski pršut", uzviknuo je netko s obale.

Nazdravilo se Umagu u čast pa se naša ekipa postavila na startno mjesto uz bok najraskošnijeg broda Serenissime, Bucintora s kojega je nekoć dužd bacao zlatni prsten u more, simbolički vjenčavajući Veneciju i Jadransko more. Nakon najave starta, s Bucintora su fanfare i bubanj zatutnjali dajući ritam veslanja sudionicima svečane parade i natjecateljskim posadama. Naša je bissona pozdravila publiku, kormilar Pelizzon je usmjerio veslače prema laguni i umaška se zastava zavijorila dok su u ritmu veslali. U svojoj punoj raskoši plovile su zaljevom balottine, sandali, bissone, mascherette, caorline ukrašene morskim mitskim bićima, povijesnim motivima i kostimima drugih nacija, prikazima riba, kineskim motivima, a bile su tu i barke poznatih mletačkih obitelji Cavalli, Querini, Rezzonico... Zaljev je u trenutku podsjetio na ljepotu i slavne dane Republike sv. Marka.

Crvena zastava simbol pobjede

Naša je bissona nakon veslanja Canalom Grande doplovila do palače Grassi gdje su veslači nastavili druženje s drugim sudionicima. Druge raskošne paradne barke završile su svoju plovidbu uzduž Canala Grande gdje su ispod mosta Rialto pronašle privezište i nastavile pratiti dvoboje natjecateljskog karaktera, a gdje su se u različitim kategorijama natjecanja svi borili za osvajanje crvene zastave, simbola pobjede. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter