I Ullrich suspendiran dvije godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki biciklist Jan Ullrich, pobjednik Tour de Francea 1997., suspendiran je na dvije godine zbog dopinga, a svi njegovi rezultati ostvareni nakon 2005. se poništavaju, odlucio je u cetvrtak Sportski arbitražni sud (CAS) u okviru istrage o aferi Puerto.

Ullrich (38), koji je okoncao svoju aktivnu biciklisticku karijeru u studenom 2007. i za kojega ova suspenzija ima retroaktivno djelovanje pocevši od 22. kolovoza 2011., bio je treci na Tour de Franceu 2005., pa je i taj rezultat poništen odlukom CAS-a.

"CAS je djelomicno prihvatio žalbu Medunarodne biciklisticke federacije (UCI) te je zakljucio da je Jan Ullrich napravio prekršaj s dopingom. Stoga je Jan Ullrich suspendiran na dvije godine retroaktivno od 22. kolovoza 2011. Osim toga, svi njegovi rezultati ostvareni od 1. svibnja 2005. do mirovine bit ce poništeni", stoji u priopcenju CAS-a.

"Sud je zakljucio da je Jan Ullrich bio upleten u najmanje dva slucaja krvnog dopinga", pojašnjava CAS.

Ova presuda koja je donesena tri dana nakon što je suspendiran Španjolac Alberto Contador dio je afere Puerto.

Do sada je Ullrich uspijevao izbjeci disciplinsku kaznu vezano za tu aferu za razliku od drugih biciklista svoje generacije poput Španjolca Alejandra Valverdea ili Talijana Ivana Bassa.

U aferi Pureto koju je provodila španjolska policija na proljece 2006. u ordinaciji lijecnika Eufemiano Fuentesa pronadene su zalihe krvi koja je identificirana kao Ullrichova.

Iako je Jan Ullrich zbog skandala bio prisiljen na mirovinu 2007., ni Švicarska antidopinška agencija, u zemlji pod cijom je licencom vozio u vrijeme afere Puerto, ni UCI nisu ga osudili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter