I u Školi bez nasilja ono se može dogoditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon brutalnog napada na dvojicu pulskih ucenika koji su se iz Osnovne škole Monte Zaro vracali kuci i niza tekstova koji su na tu temu napisani javila nam se i Branka Sironic, ravnateljica te škole. Uz rijeci da osoblje škole vec dugo radi na podizanju svijesti i obrazovanju, kako ucitelja, tako i ucenika, u cilju prevencije nasilnickog ponašanja, navela nam je da se škola ovom problematikom pocela baviti još 2004. godine, kada je postala dio UNICEF-ove Mreže škola bez nasilja.

Što to tocno znaci, pokušala nam je objasniti uz pomoc školske psihologinje Lucije Modrušan.

- Imati status škole bez nasilja ne znaci da se nasilje u našoj školi ne može dogoditi, jer ona je živi organizam u kojoj ucenici u psihickom i fizickom razvoju uceci o životu uce i o ponašanju. Imati titulu "Škola bez nasilja" znaci puno raditi na tome da se nasilje osvijesti, prevenira, da se smanji na najmanju mogucu mjeru te, ako se dogodi, uciniti sve da se ublaže njegove posljedice, kaže ona.

Škola Monte Zaro vec osam godina sudjeluje u UNICEF-ovu projektu "Stop nasilju - za sigurno i poticajno okuženje u školama", u koji se ukljucila medu prvima u Istarskoj županiji i kao prva škola u Puli. Ima organiziranu superviziju i mentora, profesoricu Ingrid Šandorov, dok je koordinatorica projekta prof. Modrušan.

O prevenciji nasilja u toj se školi govori na brojnim radionicama, ali se problem vršnjackog nasilja dotice i na mjesecnim korelacijama mnogih predmeta. Lani je proveden projekt Sportom protiv nasilja, u suradnji s poznatim sportašima i sportskim udrugama. Cilj je bio osvijestiti kod djece cinjenicu da je u nasilnim situacijama vrjednije popustiti i ne reagirati te pronaci odraslu osobu za pomoc. Jedna od tema ove radionice bilo je, primjerice, i razvijanje navijackog bontona.

Ove se školske godine provodi projekt Umjetnost u borbi protiv nasilja, a do sada su održane tri radionice.

- Najviše se borimo s verbalnim sukobima. Djeci jako puno treba objašnjavati da lijepa rijec zlata vrijedi, a gruba boli i više od šamara. Zahtjevnije se situacije ipak, upozorava ravnateljica Sironic, prijavljuju nadležnim institucijama - Centru za socijalnu skrb, Uredu državne uprave pa i policiji. (Borka PETROVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter