I u Parku prirode Ucka antenski stupovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije danas su u Pazinu na javnom izlaganju govorili Josip Zidaric, procelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, i Ingrid Paljar, ravnateljica Zavoda za prostorno uredenje. Za radnim su stolom bile su još dvije suradnice iz zavoda, koji je izradio ove prijedloge, dok je sve slušalo osam gradana i potpisana novinarka. Sve je trajalo pola sata, a samo je Petra Stojnica zanimalo je li akumulacija kod Perci u opcini Tar-Vabriga pomaknuta od naselja, na što je receno da ce to se razmatrati pri sustavnim izmjenama županijskog plana. Možda ce veci interes biti na drugom (i zadnjem) javnom izlaganju sutra u 18 sati u Puli u Gospodarskoj komori.

Ciljane izmjene i dopune plana na javnom su uvidu od 15. do 31. listopada i mogu se pogledati u županijskom zavodu u Puli, kao i u sjedištima Buja, Buzeta, Labina, Pazina, Poreca, Pule i Rovinja u radno vrijeme. Primjedbe se mogu upisati u knjigu koja se nalazi na tim mjestima, ali i odaslati do 31. listopada na adresu izradivaca ili županijskog Odjela za održivi razvoj.

Županijski se prostorni plan mijenja i nadopunjava radi osiguranja prostornoplanskih uvjeta za gradnju elektronicke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme na samostojecim antenskim stupovima te gradevina za navodnjavanje, što je uskladeno s niveliranim planom navodnjavanja u Županiji, te uskladivanja sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Paljar je istaknula da se svi županijski prostorni planovi mijenjaju vezano za antenske stupove i da je osnova za to plan razvoja elektronicke komunikacijske infrastrukture. Važnim smatra to da su utvrdene zone za smještaj samostojecih antenskih stupova tako da može biti samo jedan stup, u radijusu od 500 do dvije tisuce metara, koji ce izdržati opremu više operatera. Tamo gdje vec postoje antenski stupovi može se sagraditi još samo jedan.

Treba izbjegavati njihovo postavljanje u zašticenim podrucjima, ali nužan je kompromis izmedu zaštite prirode i novih tehnologija jer signal nekada znaci život pa je Paljar rekla da ce antena biti i u Parku prirode Ucka.

Novost je što su mini akumulacije - do jednog milijuna prostornih metara vode za navodnjavanje do 500 hektara poljoprivrednog zemljišta - dobile županijski znacaj. U županijski prostorni plan dodan je graficki prikaz podrucja ekološke mreže.


Podijeli: Facebook Twiter