I u ljubavi treba znati reci ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski forum 17. medunarodnog kazališnog festivala mladih nastavlja s programom radionica, prezentacija i predstava. Protekle subote vjerna publika MKFM-a (uglavnom satkana od polaznika radionica) mogla je na Maloj sceni INK-a pogledati izvedbu predstave "Iz tvojih ruku" francuske skupine Les Fees Rosses

Buduci da je to bila premijerna izvedba, redateljica Letitia Madanacos je napomenula da su svi uzbudeni jer u ovoj predstavi ima puno glumaca koji glume prvi put, a isto vrijedi i za redateljicu i tehnicare.

"Iz tvojih ruku" pomno je promišljena i vješto izvedena predstava kazališta potlacenih, u kojoj se putem slika, kratkih scena i dijaloga predstavljaju problemi heteroseksualnog odnosa. U fokusu predstave je par koji ima problema i u kojem ulogu potlacene ima žena.

Buduci da je predstava igrana na francuskom, neke su nijanse tlacenja ostale izgubljene u prijevodu, no osnovna potka bila je sasvim jasna zahvaljujuci zadnjoj, neverbalnoj sceni. Žena zagrli muškarca, muškarac ošamari ženu, ona pokušava pobjeci, no dva maskirana lika je vracaju natrag muškarcu u zagrljaj.

Zacarani krug prekida "strucnjakinja" koja kroz cijelu predstavu komentira slucaj po slucaj i zakljucuje: "Trebamo nešto napraviti!", jer i u ljubavi treba znati reci "ne".

Kao što to inace biva u predstavama kazališta potlacenih, nakon izvedbe pozivaju se pojedinci u publici da izaberu scenu u kojoj bi htjeli igrati ulogu potlacene (ili nekih drugih likova) te pokušaju "riješiti stvar". U tome im pomaže džoker, a svaka izvedba i njeni rezultati potom su podložni komentarima i diskusiji.

Predstava "Iz tvojih ruku" grupna je kreacija skupine Les Fees Rosses, a uloge su u njoj ostvarili Julie Armenio, Antonella Costantino, Geraldine Doat, Mani Isaac, Marie Menager i Milan Stankov. Tehnicar je Valentin Fellman. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter