I u Istri oralno cijepljenje lisica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija polaganja mamaca za oralno cijepljenje lisica protiv bjesnoce krece u ponedjeljak na podrucju Primorsko-goranske i Istarske županije te sjevernog dijela Licko-senjske županije, u organizaciji Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Akcija ce trajati sedam dana, a mamci ce biti izbacivani putem malih zrakoplova opremljenih uredajima za disperziju na šumska podrucja, izbjegavajuci naseljena mjesta, vodene površine, prometnice i otoke, poruceno je iz Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije. Iz Stožera napominju kako podržavaju akciju, jer rezultati uporabe oralne vakcinacije lisica pokazuju pad pobola od bjesnoce za cak više od pedeset posto.

Upozoravaju da gradani mamce koje nadu u prirodi ne smiju dirati niti micati, a u slucaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuce, ili na javnoj površini, može se ukloniti u najbliži grm izvan kuce, ili na rub šume, ali samo ako se može izbjeci izravan dodir kože s mamcem.

- Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neošteceni mamac nije opasan za zdravlje ljudi. Ako je vanjski omot mamca oštecen, mamac više nije djelotvoran, pa se uz obvezno nošenje zaštitne rukavice može odložiti u nepropusnu vrecicu i odnijeti najbližem veterinaru radi pravilnog uklanjanja. U slucaju dodirivanja mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je tekucina cjepiva došla u dodir s kožom ili sluznicama, treba se odmah obratiti lijecniku ili nadležnoj epidemiološkoj službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Rijeka te ispostavama Crikvenica, Delnice i Opatija, preporuka je Stožera.


Podijeli: Facebook Twiter