I u idućoj godini ruski će turisti zaobilaziti Istru?

Ruski turisti rado mijenjaju destinacije (M. ANGELINI)
Ruski turisti rado mijenjaju destinacije (M. ANGELINI)

Katastrofalna sezona kada su u pitanju ruski turisti mogla bi se ponoviti i iduće godine zbog otežanog izdavanja viza, ali i činjenice da se u prvoj godini izdavanja ovih putnih dokumenata Hrvatska i nije pokazala najspremnijom brzo reagirati na zahtjeve gostiju iz te zemlje koji se na putovanja odlučuju u zadnji tren. A hrvatska birokracija i dalje je jednako spora.

Naime, zbog ove procedure Istra je u manjku za 35 posto turističkog prometa, a na razni cijele države taj pad iznosi 22 posto. Svi turistički radnici s kojima smo o toj temi razgovarali kažu da se tako ogroman pad neće uspjeti nadoknaditi u jednoj godini.

- Povjerenje ruskih partnera sigurno nećemo moći vratiti u jednoj godini iz više razloga. Prvi razlog je što smo izgubili povjerenje kao poslovni partneri, jer je pad bio prevelik i Rusi nisu toliko vjerni gosti. Čim se pokaže nestabilnost u nekoj destinaciji, vrlo je lako zamijene. I da se popravi cijela situacija oko izdavanja viza, iako i danas nemamo čvrste argumente da će sve funkcionirati sljedeće godine, nećemo taj manjak nadoknaditi u jednoj godini, kaže direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Tvrdi da će za to trebati najmanje tri godine u idealnim uvjetima. Tim više što je jedan specijalizirani organizator za putovanja u Hrvatsku propao, a druga dva ne stoje najbolje. Ujedno, ti isti partneri na Hrvatsku, pa time i Istru, zbog viznih "nestašluka" ne gledaju blagonaklono.

Najbolji scenarij bio bi da se zadrži isti broj putnika koji je bio ove godine, a to je 75 tisuća putnika, smatra direktor pulske zračne luke Svemir Radmilo, iako ni on sam ne zna što bi se moglo dogoditi 2014. budući da su Rusi gosti koji odlučuju u zadnji tren te će se prve procjene dati tek u ožujku i travnju. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter