I u Hrvatskoj banka koja ne naplaćuje vođenje računa

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Kada je prije više od deset godina nizozemska banka ING diljem Europe ponudila bankarske usluge bez ikakvih naknada napravila je malu revoluciju na bankarskom tržištu. Danas takvu uslugu nude u osam europskih zemalja, a nama je najpoznatija ona u Italiji gdje to reklamiraju kao narančasti račun (conto arancio). Usluga je privukla više od milijun talijanskih klijenata koji su posve besplatno dobili vođenje tekućeg računa i pripadajuću debitnu karticu, "zlatnu" Visa kreditnu karticu i prepaid Mastercard karticu. Štos leži u tome da ING Direct nema poslovnice pa je stoga posao održavanja takvog sustava daleko jeftiniji. Dakako, u svojoj ponudi imaju i kredite, ali oni nisu besplatni.

Borba za klijente

Poznato je kako sličan način poslovanja planira ponuditi prva hrvatska etična banka u 2015., ako joj HNB izda odobrenje za rad, a istražili smo postoji li u Hrvatskoj išta slično talijanskom narančastom računu. Nismo se iznenadili sazvavši da kod nas ne postoje banke bez poslovnica, ali jesmo kada smo saznali da ima jedna banka koja je iznimka od svih ostalih po niskim naknadama.

Poznato je da su prije 20-ak godina banke bile pojam za vođenje računa, kredite i štednju. A onda su postepeno širile ponudu usluga da bi prije desetak godina započele pravu bitku za klijente nudivši im sve više raznovrsnijih usluga poput osiguranja, investiranja, trgovanja, telekom usluga, nekoliko platnih platformi i raznolikih kartičarsko-osiguravateljskih ili investicijsko-štednih ili investicijsko-osiguravateljskih proizvoda. Kada se tome pribroje i usluge kućnog majstora i pomoći na cesti dobije se uvid kako su banke ušle, ili nastoje ući, u sve pore života.

Zbog svih tih nagomilanih proizvoda nije rijetko da klijenti plaćaju i više od 1.000 kuna godišnje bankama na ime paketa usluga, a često ne znajući ni sami što paketi sadrže i kada ih mogu koristiti. Međutim, u vremenima rasta zaposlenosti takvi su proizvodi imali smisla, a danas kada sve više obitelji traže uštede na svakom koraku čini se da nedostaje ponuda jeftinih bazičnih usluga banaka poput vođenja tekućeg računa i, eventualno, internet bankarstva. Jer obitelji koja krpa kraj s krajem na kušnji je svaki mjesec da pronađe nove mjere uštede kako da preživi do iduće mirovine ili plaće, a jedna od nepotrebnih stvari na tom spisku su paketi usluga banaka.

Naknade 20 puta veće

Može li se u Hrvatskoj besplatno dobiti vođenje računa u kunama i devizama? Da, i to nudi samo jedna banka koja je u većinskom vlasništvu turskog kapitala, a ima jednu poslovnicu u Istri. Tko želi i internet bankarstvo to će platiti zanemarivi iznos od jedne kune mjesečno.

Ostale hrvatske banke, kojima upravlja domaći ili strani kapital, samo vođenje kunskog i deviznog računa naplaćuju najčešće deset kuna mjesečno, a želi li se uz to i internet bankarstvo potrebno je izdvojiti još deset kuna pa dolazimo do troška od 240 kuna godišnje koji nije zanemariv. I ne smije se zaboraviti jednokratna pristupnina koju neke banke naplaćuju do 40 kuna. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter