I u Banjolama macak propucan zracnom puškom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo koji dan nakon slucaja teškog ranjavanja macka zracnom puškom u Puli isti ludacki cin zbio se i u Banjolama. Macka Medu netko je u nedjelju propucao zracnom puškom, metak je ušao u rame i paralizirao mu cijelu nogu. Vlasnica macka Branka Barakovic Ušic kaže da su Medu u ponedjeljak odveli veterinaru, no odmah je upucen u Pazin na operaciju. Izvaden mu je metak i ugradena šipka. Sad je na kucnoj njezi i hoda.

- Na rendgenskoj snimci veterinar je pronašao još jedan metak u vratu, no taj mu nije izvaden. Rekao je da je potkožni i da mu nece smetati. Nekome u banjolskim Indijama ocito smetaju macke lutalice koje se skupljaju kod kontejnera pa je to odlucio riješiti puškom i žrtva je bio moj Medo. Velika je to šteta kako za životinju, tako i za vlasnika jer nas je operacija koštala 1.800 kuna, što je u današnje vrijeme velik trošak. Imam još macaka. Što da se to ponovno dogodi? Covjek to ne može financijski podnijeti, kazala nam je Barakovic Ušic.

Dodaje da su unazad dva mjeseca u Indijama otrovane dvije macke. Tri su nadene mrtve kod kontejnera i pretpostavlja se da se takoder radilo o trovanju.

Što vlasnici macaka trebaju uciniti ako im se nešto slicno dogodi, pitali smo Svjetlanu Prodanovic, veterinarku po struci i predsjednicu udruge Ruka šapi.

- Osnovno je dati što više informacija Veterinarskoj inspekciji. Problem je što ljudi cesto žele ostati anonimni ili ne žele dati podatke pocinitelja pa prijava ne može biti obradena. Može se navesti i sama sumnja na nekoga jer, ako se ništa ne poduzme, pocinitelji misle da to mogu i dalje ciniti. Primjecujem da se svijest ljudi, što se tice prijavljivanja zlodjela nad životinjama, u zadnje vrijeme promijenila jer nas zovu, prijavljuju... Kazna za zanemarivanje, napuštanje i maltretiranje životinja krece se od pet do 15 tisuca kuna, a propisuje je sudac, kaže Prodanovic. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter