I studija utjecaja na okoliš protiv Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvidi kakve daje studija utjecaja na okoliš nipošto ne preporucuje Picanski lug kao lokaciju Tvornice kamene vune i zbog toga ju je nemoguce pronaci na Internetu, kljucna je poruka s jucerašnje tribine profesora sa zagrebackog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Stanka Uršica. Pod nazivom "Što je Rockwool?" tribinu su organizirale udruge Naša zemlja i Pneta te akcija mladih, a prisustvovalo je stotinjak gradana.

Uršic je iznenadio izjavom da Rockwool ima mjesto u dolini pod uvjetom da radi transparentno, odnosno ako ljudima studija bude dana na uvid i ako potom gradani na referendumu odobre dolazak tvornice.

Izdvojio je tri glavna problema s radom tvornice koja proizlaze iz Studije: emisije kancerogenog formaldehida, cestice s opasnim tvarima i nepoznati sastavi ulaznih sirovina. Formaldehida se emitira 10 miligrama po kubnom metru, što je u granicama dopuštenih, ali granica osjetljivosti je 0,05 miligrama po kubiku. Za cestice dima manje od jednog mikrona ne zna se koje sve štetne tvari nose na sebi, a netransparentan ulazak sirovina otvara prostor tzv. ekološkoj mafiji. K tome zamjera što se u dokumentu ne navode kolicine emisija žive i kolicina cestica koje izlaze kroz desetmetarski dimnjak iz sekcije piljenja.

Na novinarski upit hoce li se odazvati pozivima da posjeti tvornicki pogon, odgovorio je da s tvrtkom nece razgovarati dok Studija, do koje je došao zaobilaznim putovima, ne bude dostupna na Internetu.

Jedno od pitanja gradana odnosilo se na aditive koji se dodaju briketima, na što je on odgovorio da se vjerojatno radi o formladehidnoj smoli, premda bi se mogao koristiti i glukozni sirup, ali da se to, opet vjerojatno, ne slaže s ekonomskom logikom tvrtke. Savjetovao im je da za borbu protiv Rockewoola prikupe dobru dokumentaciju svih incidenata s potpisima svjedoka i zatim je statisticki obrade.

 


Podijeli: Facebook Twiter