I staro i mlado zakantalo na tanko i debelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaesti susret istarskih narodnih pjevaca "Zakantajmo istrijanske kante" održan je proteklog vikenda u Baratu gdje se ova manifestacija odvija osmi put zaredom. Susret su ove godine otvorili clanovi ponovno pokrenutog KUD-a Dvigrad, koji su se predstavili sa sviracima i najmladim plesacima.

Smotru domace kante poznate kao pjevanja na tanko i debelo ili u dva otvorio je domacin Šime Uležic iz Barata zajedno s Noelom Šuranom koji je u ovim vodama vec poznat. Uslijedili su nastupi 50-ak izvodaca gdje su se mogli cuti svi nacini ovakve vrste pjevanja.



Najmladi sudionik Kristofer Vukelic, kojemu je 11 godina, garancija je da pjevanje na tanko i na debelo nece izumrijeti. Ipak, najstariji sudionik, 84-godišnji Anton Šverko, koji zajedno s Josipom Žmakom Bepom i Zorkom Ziraldom njeguje bugarenje sjeverne Istre, kaže da nažalost za ovu vrstu pjevanja nedostaje muških glasova.

- Nas tri smo posljednji koji znamo zarozgati. Ženskih glasova ima, ali muških glasova nedostaje, kaže Šverko koji cijeli život pjeva.



- Cijeli život pjevam, ali razlicitim intenzitetom. U selu Podgace na Cicariji bio sam najmladi pjevac, danas zapjevam kada nastupaju zborovi, a tu i tamo i kod kuce, kaže Šverko.

Osim njih bugarenje su predstavili i ženska vokalna skupina Lanišce te vokalna skupina Žejanski zvoncari iz Žejane koji njeguju bugarenje na istrorumunjskom.



Organizator susreta Daniele Pernic je naglasio da je ova manifestacija dobila dodatno na znacaju kada je 2009. istarska ljestvica uvrštena na popis zašticene nematerijalne kulturne baštine, a ovakvi susreti u manjim mjestima ponovno bude i društveni život.

Doista, u Baratu publike nije nedostajalo, a u svom obracanju publici nacelnik Opcine Kanfanar Sandro Jurman naglasio je da ce trajna adresa ove manifestacije postati Barat.

- U Baratu i na cijelom podrucju Prikodrage pjevanje na tanko i debelo ima svoje korijene te se održalo do danas. Ovo je jedinstvena manifestacija jer okuplja sve kantadure Istre cime se njeguje ljubav prema istarskom tradicijskom pjevanju, kazao je Jurman.

Tijekom manifestacije mogla se pogledati i izložba istarskih suvenira proizvodaca s podrucja Kanfanara. Svim pjevacima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje urucena zbirka poezije Marije Sošic "Šaka smiha", a program je kao i obicno vodio Davor Ban.

Nakon službenog programa u Baratu uvijek slijedi fešta. Uz ice i pice tu se zakanta u opuštenijoj atmosferi, pa pjesma odzvanja Dragom do kasno u noc.


Podijeli: Facebook Twiter