I stanari Kaštela imaju pravo na povlaštenu kartu

Stanari Ulice Castropola ne vide kraj svojim mukama (M. ANGELINI)
Stanari Ulice Castropola ne vide kraj svojim mukama (M. ANGELINI)

Iako je tijekom ovog tjedna, kao što je i najavljeno, uvedena nova regulacija prometa u Ulici Castropola na način da je uklonjena rampa na ulazu te su iscrtana mjesta za parkiranje na određenim dijelovima te prometnice, stanari Kaštela ne miruju.

Kako nam je ispričala jedna stanarka tog dijela grada, mnogo je nepoznanica oko nove regulacije prometa o kojoj izravno zainteresirani stanari nisu niti obaviješteni, niti su za uvođenje regulacije znali.

- Imamo prije svega jako loš odnos s Mjesnim odborom tako da su oni koji su nam trebali reći o novoj ideji gradskih vlasti, zakazali. Također, mi stanari imamo još jako puno pitanja, ali ne znamo kome ih postaviti. Primjerice, mene zanima hoće li povlaštene karte moći kupiti i stanari uspona koji gravitiraju Castropoli, što nadležnima u Gradu znači da te povlaštene karte mogu dobiti oni koji nemaju osiguran parking "ispred svojih objekata"?! Tko ih ima?

Odnosi li se to na stanare ili na institucije poput muzeja, škola i drugih, pita se naša čitateljica te zaključuje da im u Gradu uvijek kažu da su povlašteni jer žive u centru, ali ona tvrdi da su zapravo neravnopravni s ostalim žiteljima drugih gradskih kvartova.

- Predlažem nadležnima u Gradu da u sve sredine uvedu naplatu i tada ćemo svi biti jednaki. Neka i stanari Vidikovca, Verude, Šijane i Stoje plaćaju parkirališta ispred svojih kuća i tada ćemo svi biti izjednačeni. Ne trebamo mi biti "povlašteni", jer i nismo. Kakva je to povlastica biti stalno u zakrčenom prometu, u starom dijelu grada koji je gotovo pa zaboravljen od svih, kaže naša sugovornica.

Njene smo dubioze proslijedili nadležnom pročelniku za komunalni sustav i imovinu Damiru Prhatu koji nam je odgovorio da su na temelju prometnog elaborata u Castropoli predviđena 22 ulična parkirna mjesta i jedno za osobe s invaliditetom, dok je drugo parkirno mjesto za osobe s invaliditetom u pripremi.

- Izvanulično parkiralište ima 30 parkirališnih mjesta. Dakle, osigurana parkirališna mjesta ispred objekata ne postoje ni za škole, ni za muzeje, niti bilo tko drugi ima osigurano parkirališno mjesto. Cijena povlaštene godišnje parkirališne karte iznosi 480 kuna i sve osobe koje imaju prijavljeno prebivalište i vlasnici su vozila na području staroga grada, ovisno o zoni, imaju pravo kupiti povlaštenu kartu.

Dakle, i stanari uspona imaju pravo kupiti povlaštenu kartu za predmetnu zonu. Sve dodatne informacije o povlaštenim kartama mogu se dobiti u Pula parkingu, istaknuo je pročelnik Prhat. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter