I Srbi i Slovenci nas cuvaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Istre ovoga ce ljeta u uniformi i civilu našoj policiji pomagati desetak kolega iz Austrije i Njemacke te po prvi put policajci iz Slovenije i Srbije. Strani policajci ici ce na svakodnevne zadatke zajedno s hrvatskim kolegama, a cilj je pomoci našoj policiji, ponajviše u dijelu koji se tice komunikacije i suradnje sa strancima, prevencije kaznenih djela te unapredenja sigurnosti prometa.

Policajac iz Republike Srbije ce, za razliku od kolega, djelovati u cilju sprjecavanja kriminaliteta, i to u civilu. Rijec je o službeniku kriminalisticke policije srpskog MUP-a koji ce sudjelovati u rješavanju složenih oblika kriminaliteta medunarodnog karaktera - trgovanja ljudima, ropstva, organizirane prostitucije, krijumcarenja i nezakonite migracije.

Marko Petkovic, nacelnik sektora policije, veli da su srpanj i kolovoz "špica" kako po kaznenim djelima, tako i po prometnim nesrecama. Lani je na istarskim cestama poginulo 27 osoba, od cega su dvije bile strani državljani. Uz to, istice da ce policija u suradnji s nadležnim inspektoratima kontrolirati prijavu boravka stranaca.

Policajci iz Austrije i Njemacke hrvatskog su podrijetla, osim jedne policajke koja ne zna ni rijeci hrvatskog, no izrazila je želju za ucenjem jezika, u cemu ce joj pomoci kolega Duje, porijeklom iz Sinja. Inace, projekt je zaživio 2006. godine, a u Istri se provodi od 2009. Lani je na Jadranu boravilo 60 policajaca iz Austrije, Ceške, Francuske, Madarske, Slovacke i Njemacke te predstavnika Interpola. Ove godine je za podrucje Istre predvideno desetak policajaca koji ce odradivati smjene od po 15 dana. M. SARDELIN

 


Podijeli: Facebook Twiter