I sportaši cesto žrtve srcanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srcani zastoj kod odraslih osoba tijekom rekreacije cešci je nego što se mislilo, pokazuje francusko istraživanje objavljeno u casopisu Circulation.

Tim strucnjaka proucio je u Francuskoj 820 slucajeva prestanka rada srca tijekom sportskih aktivnosti u razdoblju od pet godina i utvrdio da je on ucestaliji nego što se ranije vjerovalo.

"Iznenadna smrt vezana uz sport u opcoj populaciji znacajno je cešca nego što se prije mislilo", napisao je voditelj istraživanja Eloi Marijon s pariškog centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti.

"Ne možemo poruciti da je sport opasan za zdravlje", porucio je Marijon isticuci da nalazi ukazuju na važnost primjene tehnike oživljavanja na mjestu dogadaja.

U istraživanju se navodi da podaci pokazuju da je srcani zastoj doveo tek do cetiri ili pet smrtnih ishoda godišnje na svakih milijun stanovnika. Tim je analizirao podatke od službe hitne pomoci koja se odazivala na pozive u slucajevima srcanog zastoja kod rekreativaca.

Od ukupno 820 srcanih zastoja 50 ih je zabilježeno kod mladih atleticara u dobi od 10 do 35 godina dok ih se više od 90 posto zbilo tijekom rekreativnog sporta, najcešce vožnje biciklom ili trcanjem, kojim su se bavili inace zdrave osobe u dobi od 35 do 65 godina.

Prema istraživanju u 95 posto slucajeva srcanog zastoja radilo se o muškarcima. U 253 slucaja bolesnici su stigli do bolnice živi, a u konacnici 128 ih je preživjelo.


Podijeli: Facebook Twiter