I špeža se kupuje na rate

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Potrošnja na malo pada već deveti mjesec zaredom, a najnoviji podatak Državnog zavoda za statistiku potvrdio je pad i u studenom, i to za novih 5,7 posto na godišnoj razini. Očekuju se sada podaci za prosinac u kojem se tradicionalno nešto više potroši, no ove sezone i to bi moglo izostati.

Naznaka da gospodarstvo izlazi iz krize još nema, nezaposlenost i dalje raste, a inflacija nagriza nominalne dohotke onih koji ih primaju, pa se očekuje da će se negativan trend po pitanju osobne potrošnje nastaviti. Primjećuju se i razlike u strukturi potrošnje pa tako sve veći udio dohotka odlazi na osnovne životne namirnice, a sve manji na trajnija i luksuzna dobra. No, dok građani sve manje kupuju jer im standard opada, raste udio kupovine na rate, sve se manje kešira u gotovini, a i manji iznosi cijepaju se na nekoliko obroka i otplaćuju mjesecima.

Ovakav trend, pojačane kupovine na rate, posebno su opazili u Erste banci koja je prije otprilike dvije godine uvela Maestro Plus uslugu koja omogućava podizanje gotovine na bankomatima te vraćanje u ratama, za što se plaća naknada čija visina varira ovisno o broju odabranih rata, ili pak obročnu kupnju na ugovorenim prodajnim mjestima, na što se ne obračunavaju dodatni troškovi. Nije dakle riječ o klasičnoj kreditnoj kartici, već o svojevrsnom "produžetku" tekućeg računa, kao što se i "minus" veže za tekući račun a klasificira kao kredit. Građani koji su minus već iskoristili, možda ovime traže novi izlaz da dopune potrošačku košaricu.

Uz minuse po tekućim računima, koji su već oblik kredita, te otplatom na rate Maestro karticama, što nude i druge veće banke, građani koriste brojne klasične kartice, od PBZ-ovog American Expressa, Ersteovog Dinersa, te MasterCarda raznih banaka, Zabine Go kartice i drugih. Iako je kupovina na kartice praktičnija i omogućava da odmah kupimo više željenih proizvoda no što bismo mogli od tekućeg dohotka, valja biti oprezan, jer tako zapravo trošimo budući dohodak, onaj koji još nismo ni dobili, i de facto si rušimo standard u budućnosti. Da se ne spominju kamate, naknade i provizije koje variraju od jednog do drugog kartičnog proizvoda te se prvo valja dobro informirati, a pogotovo je skupo podizanje gotovine s bankomata. (Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter