I sommelieri treniraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno dvadeset i jedan natjecatelj i natjecateljica odmjerili su snage u cetvrtfinalnom krugu natjecanja istarskog prvenstva sommeliera ciji je prvi dio održan u ponedjeljak u poreckom hotelu Valamar Diamant u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba.

Svoja znanja i vještine u poznavanju i posluživanju vina iskazali su sommelieri iz hotelskih kuca, restorana i obiteljskih hotela iz cijele Istre, a uvjet za pristupanje natjecanju bio je položen prvi stupanj tecaja.

Natjecanje se održava drugu godinu zaredom nakon što je poznati sommelier i povjerenik Hrvatskog sommelier kluba za Istru Emil Perdec slicno natjecanje organizirao preklani na razini svoje maticne hotelske kuce Maistre te godinu kasnije na razni svih istarskih hotelskih kuca.

- Na ideju sam došao kada sam 2004. i 2006. godine sudjelovao na europskom prvenstvu sommeliera. Ocekivao sam da ce najbolji sommelieri biti iz Francuske ili Španjolske, ali pokazalo se da je jednom pobjednik bio iz Švedske, a drugi put iz Norveške. Raspitao sam se i rekli su mi da u Skandinaviji imaju nekoliko natjecanja za sommeliere, to je poput utakmica i potreban je konstantan trening. Slicno sam htio pokrenuti kod nas, veli Perdec, glavni sommelier u rovinjskom hotelu Monte Mulini.

Sommelieri su pokazali znanje na pismenom i prakticnom ispitu, otvaranju boca i tocenju vina. Nakon ovog izlucnog natjecanja broj natjecatelja smanjit ce se na njih dvanaest koji ce nastupiti u sutrašnjem polufinalnom susretu u buducem muzeju vina i seljackog stvaralaštva u Brtonigli.

Finale u kojem ce snage odmjeriti tri najbolja sommeliera zakazano je istog dana u 15 sati u tamošnjem sjedištu Zajednice Talijana i otvoreno je za sve zainteresirane. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter